Objavljeno: 18.7.2019 01:00

Bolgarija je žrtev velikega hekerske vdora – ukradeni podatki okoli 5 milijonov prebivalcev

Bolgarska natančneje nacionalna agencije za prihodke (NRA) je sporočila, da je bil konec junija njihov računalniški sistem napaden s strani neznanih hackerjev, ki so pridobili dobili dostop do zelo občutljivih podatkov o skoraj 5 milijonih prebivalcev Bolgarije. Če upoštevamo, da šteje Bolgarija nekaj čez 7 milijonov prebivalcev, lahko zapišemo, da so vpleteni skoraj vsi.

Po doslej znanih podatkih so hackerji dobili in v dobršni meri pretočili podatke iz skoraj 110 različnih baz podatkov, ki vključujejo tudi zelo zaupne podatke. Med temi so podatki o prihodkih prebivalcev in zdravstveni podatki. Lokalni mediji so dobili od hackerjev informacije, da imajo ti v rokah okoli 21 GB podatkov, kot dokaz pa so ti objavili zaupen dokument ministrstva z finance. To ministrstvo se je že odzvalo in javnost pomirilo z izjavo, da nobeden od ukradenih podatkov ne vpliva na nacionalno varnost ali finančno stabilnost Bolgarije.

Bolgarske oblasti trdijo, da je napad na Bolgarski informacijski sistem storila skupina hekerjev izven države, po nekaterih virih naj bi napad izhajal iz Rusije. Trenutno še ni povsem jasno, kaj je cilj hekerskega napada. Ti so se za javnost zapisali, da je varnostni sistem agencije NRA »parodija«, s čimer so osvetlili stanje varnostne politike v bolgarski državni agenciji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji