Objavljeno: 18.7.2019 21:00

Galileo spet deluje

Po večdnevnih težavah je evropski navigacijski sistem Galileo ponovno operativen. Sistem je bil nedosegljiv zaradi napake na zemeljskem delu, neuradno v italijanskem in nemškem delu. Evropska agencija za globalno navigacijo (GNSS) je sporočila, da se je situacija normalizirala in da Galileo ponovno deluje, čeprav se lahko primeri še kakšna nenatančnost.

Težava je bila v PTF (Precise Time Facility), ki skrbi za natančno merjenje časa in načrtovanje tirnic. PTF ima centra v Italiji in Nemčiji, a sta bila to pot prizadeta oba. Kaj točno je šlo narobe in kako se temu v prihodnosti izogniti, strokovnjaki še proučujejo. Oblikovali bodo tudi posebno neodvisno preiskovalno skupino, ki bo natančno preverila vso dogajanje. Evropska komisija je zagotovila, da bo poročilo javno.

Galileo, ki ima normalno natančnost enega metra in plačljivo natančnost enega centimetra, je med težavami grešil za pol kilometra in več. K sreči vse naprave razumejo tudi GPS, zato večjih težav na strani uporabnikov ni bilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji