Objavljeno: 30.5.2013 01:00

Konec mobilnega gostovanja v EU bo leta 2015

Evropska unija bo, kot kaže, zmogla politični napor in modrost, da bo odpravila dodatne stroške, ki jih morajo plačevati njeni prebivalci pri gostovanju v mobilnih omrežjih izven svoje države. Kot je znano, že vrsto let poteka s strani Bruslja narekovano zniževanje cen gostovanja, zdaj pa je komisarka Neelie Kroes v evropski parlament poslala v razpravo predlog, po katerem naj bi stroške gostovanje v članicah EU povsem odpravili do leta 2015.

V ta namen bo EU namenila kar 110 milijard evrov (kar 0,8 % celotnega proračuna EU), da bi (kratkoročno) uravnali stroške operaterjev po uvedbi spremembe. S tem želi EU pospešiti koncept internetne nevtralnosti, kjer bi bili stroški dostopa enaki na celotnem ozemlju članic. Obenem pa je posredni namig evropskim ponudnikom storitev, da Evropa srednjeročno pričakuje konsolidacijo števila operaterjev. Za primerjavo: ZDA jih ima skupno 6, Kitajska 3, Evropa pa več kot 100.

Prebivalci EU si s tem lahko obetamo precej nižje telekomunikacijske stroške in konec strahov, kaj bo z računi, ko bomo odšli s pametnim telefonom v tujo državo (a še vedno članico EU)

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/index_en.htm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 31.5.2013 | 09:50

To pa je zmaga za kupca! Čeprav se pa ni nujno najbolje veseliti tega, da bi spravili število mobilnih ponudnikov na podoben nivo, kot v kaki Ameriki. Veliko število ponudnikov vseeno pomeni konkurenco in s tem (ponovno) boljšo uporabniško izkušnjo. Bi pa bilo zanimivo potem videt če se bo zadeva premaknila še za dva koraka dlje: 1. Da bi enako pravilo o cenah veljalo tudi za stacionarno telefonijo (nižji stroški za firme). 2. Če že ni več roaminga, da bi lahko ob selitvah znotraj EU-ja obdržal svojo številko na nivoju cele regije.

mufi110 | 1.6.2013 | 10:33

To bi pa bilo zelo uredu,kajti sedaj nas je kar strah kakšen bo račun,če greš ven iz države.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji