Objavljeno: 10.4.2014 11:00

Oblačne shrambe se razvijajo

Časi, ko so podjetja ustanavljala svoje odvečne diskovne zmogljivosti v svojih računalniških centrih uporabnikom kar tako (in zastonj) ponujala uporabnikom, se, izgleda počasi končujejo. Tržišče postaja bolj zahtevno, uporabniki prav tako.

Nekoliko manjši ponudniki, kot je Canonical s svojim servisom Ubuntu One File Service, so ugotovili, da zadeva v resnici ni poceni, tudi če velikim (Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive) z zastonjskimi gigabajti niti približno ne moreš slediti. Omenjeni Canonical zato svojo oblačno shrambo s prvim junijem zapira, uporabnikom pa po tem datumu dovoljuje še dva meseca časa, da »pospravijo za seboj«. Po 31. juliju bodo uporabnikovi podatki zbrisani.

Da Microsoft s svojim servisom OneDrive nikakor ne uspe prepričati (domačih) uporabnikov, kljub temu, da so (kot so se nedavno pohvalili) po novem večji oblačni ponudnik kot Amazon, verjetno ni skrivnost. Morda bo bolje sedaj, ko je na voljo mobilna pisarna Office, ki deluje na napravah iOS in telefonih Android. Da, če jo želimo uporabljati, moramo imeti tudi shrambo OneDrive, saj lahko dokumente shranjujemo le tja.

Da se povezava z aplikacijami dobro obnese, je že pred časom ugotovil Google, ki je svojo shrambo pravzaprav zasnoval kot razširitev svojih aplikacij Google Apps oz. Drive. Podobno sedaj poskuša Dropbox, ki svojo zelo uspešno shrambo razširja s programom Carousell, programom za Android in iOS, ki omogoča zelo enostavno pregledovanje fotografij na časovni premici. Na žalost le fotografij, ki se na Dropboxu nahajajo v imeniku Photos ali Camera Uploads, drugih imenikov pa ne zajame. Ali pa s programom Mailbox, ki se poskuša z boljšim upravljanjem pošte Gmail ali iCloud in z arhiviranjem le te na Dropbox.

Po drugi strani manjši ponudniki, kot je slovenski Koofr, ki mu je sicer prvi cilj prodor v večje poslovne sisteme (telekomi…), zastonjsko shrambo šele začenjajo ponujati. Kako se obnese v primerjavi z drugimi shrambami, si boste lahko prebrali v naslednjem Monitorju.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji