Objavljeno: 27.8.2024 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2024

Bo šlo v šesto rado?

Nekoč smo rekli, da gre v tretje rado, vendar preklopnim telefonom tudi v šesti generaciji ne kaže, da bodo kmalu postali del naše vsakdanjosti.

Na prvi pogled ni popolnoma jasno, zakaj kupcem telefoni, ki se razprejo v tablico, in telefoni, ki se zložijo v zaprt paketek, niso prirasli k srcu. Razen zaradi res astronomske cene, seveda. Ideja se vendarle sliši mamljivo – v žepu imamo telefon, in ko ga razpremo, postane tablica. Ali – v rokah imamo odličen telefon, ko ga zložimo, je pol manjši in zlahka sede v žep. Pa še zaščiten zaslon ima.

Morda nas niso prepričali, ker sta odpiranje in zapiranje takega telefona vendarle nekoliko nerodna, ali morda zato, ker vsaj pri nas ni standardnih dolgotrajnih zahodnih commutov oziroma potovanj v službo s potniškim prometom, ko pride tablica v roki še kako prav. Najbolj verjetno pa zato, ker so preklopni telefoni, še posebej tisti, ki se spreminjajo v tablico, največ časa zloženi in takrat – debeli in nerodni. Priznajmo si, v žepu bi večina rada imela tanek ter lep telefon in ne nekaj debelega, težkega in nerodnega.

Pričakovali bi torej, da bo Samsung ob splavitvi najnovejše generacije svojih preklopnih telefonov, modelov Galaxy Z Fold6 in Galaxy Z Flip6, poskušal nadgraditi prav to – debelino in nerodnost. In res, model Fold6 je tokrat nekoliko tanjši, vendar ... le za milimeter. V zloženi obliki, ko sede v žep, je to še vedno kar 12 mm debela in 239 g težka naprava. Za primerjavo, (nezložljivi) model Galaxy S24+ je debel le 7,7 mm in težak 196 g. Še debelejši je Flip6, ki pa se iz »kocke« debeline 14,9 mm vendarle razpre v prav simpatično tanek telefon 6,9 mm. Kako to, da se Samsung vsa ta leta noče (ali ne more?) potruditi in narediti tanjšega preklopnika, res ni jasno. Nenazadnje to ni nemogoče, kar dokazujejo kitajski konkurenti – zloženi Honor Magic V2 je debel le 10 mm, letošnji model V3 pa naj bi imel še milimeter manj. Res pa je, da so »kitajci« za Samsung tako nepomembni konkurenti (ki jih, denimo, na ameriškem trgu sploh ni), da jih morda sploh ne opazijo.

Kakorkoli, Samsung je letos raje ostal pri že klasični nadgradnji procesorja, ki je spet nekoliko hitrejši kot v lanskih modelih Fold5/Flip5, in 120-herčnega zaslona AMOLED, ki je letos ponovno nekaj svetlejši in zato res odličen. In seveda – nadgrajena je programska oprema, ki je že v pred pol leta predstavljenih modelih Galaxy S24 prekipevala od kratice AI (oziroma UI – umetna inteligenca). Za zadnjo je poskrbel Google, večinoma pa jo je najti v fotografskem delu telefona. Na voljo so brisanje neželenih delov fotografije in njihovo premikanje, obkrožanje vsebine na zaslonu in njeno iskanje, uporabimo lahko tudi prepisovanje govorjene besede in neposredno pogovorno prevajanje med dvema jezikoma. Slovenščina v zadnjem primeru sicer ni podprta, pa tudi sicer neposredno prevajani telefonski pogovor zaradi časovnega zamika ni najbolj uporaben, kot smo ugotovili že pri pomladnem testu telefona Galaxy S4 Ultra (monitor.si/S24_prevajanje). No, fotografski umetnointeligenčni del je vendarle impresiven, to je treba priznati!

V praksi lahko povzamemo, da je Fold6 prav simpatična, uporabna in hitra tablica z odličnim zaslonom diagonale 7,6 palca. Na pregibu zaslona je sicer še vedno vidna manjša vdolbina, ki pa nas je prav hitro nehala motiti in smo se jo naučili odmisliti. Še bolj uporaben se nam zdi Flip6, ki odlično sede v žep ali, še bolje, žensko torbico, nato pa se prelevi v res dober in tanek telefon. Spet – z odličnim zaslonom. In še kar neverjetno – telefona sta kljub pregibnosti vodoodporna!

Opozorimo naj le, da imata oba prek zaslona AMOLED še zaščitno folijo, ki se je vsaj nam na modelu Fold3 že dvakrat odlepila. Prvič je za to poskrbelo garancijsko popravilo, v drugo pa na uradnem servisu grozijo s 40 evri. Pričakovali pač bi, da bi pri 2.000-evrskem telefonu tudi nadaljnje menjave folije bile brezplačne. Seveda pa je popolnoma mogoče, da se ta težava pojavlja le pri tri leta starem foldu in da je v novejših generacijah odpravljena. Tega pač ne moremo vedeti.

Samsung Galaxy Z Fold6

Prodaja: Operaterji.

Cena: 2.000 EUR

Posodil: www.telekom.si

Za: V razprtem načinu odlična manjša tablica.

Proti: V zaprtem načinu debel telefon, v razprtem viden pregib na zaslonu. Zelo visoka cena.

  

Samsung Galaxy Z Flip6

Prodaja: Operaterji.

Cena: 1.350 EUR

Posodil: www.telekom.si

Za: V zaprtem načinu sicer debel, vendar majhen in zaščiten telefon. Uporaben tudi v zaprti obliki.

Proti: Viden pregib na zaslonu. Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji