Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Junij 2024

Izdelaj si svoj GPT

Pred dobrim letom nas je ChatGPT presenetil z neverjetno zmogljivostjo. Težko je bilo verjeti, da lahko umetna inteligenca z le nekaj navodili v par sekundah poskrbi za zamudna opravila, kot so povzetki člankov ali načrtovanje potovanj. Ko smo se na tovrstno ustrežljivost navadili, so nam pri OpenAI postregli z novo bombo. Slehernik lahko ustvari svojo različico orodja, ga prilagodi osebnim ciljem ali potrebam podjetja in ponudi svetu.

GPT so prilagojene različice generativnega bota ChatGPT, ki jih z orodjem GPT Builder ustvarjamo uporabniki storitev podjetja OpenAI. GPT Builderju moramo v preprostem jeziku samo povedati, kaj želimo ustvariti, in ta bo poskrbel za drugo. Nastali GPT znajo brskati po spletu, generirati slike in celo zaganjati programsko kodo. Medtem ko uporabniki storitve ChatGPT z računom Plus ali Enterprise odgovore že nekaj časa prilagajamo z dodatnimi navodili, nam GPT Builder isto omogoča na veliko naprednejši način. Pri ustvarjanju GPT omejitev števila ni, zato jih lahko ustvarimo, kolikor želimo, ter nato po potrebi enostavno preklapljamo med njimi in tako prilagajamo umetno inteligenco potrebam trenutnega opravila. Z običajnimi navodili po meri smo omejeni na zgolj niz po uporabniku. Prav tako je naprednejše podajanje virov, kjer GPT Builder namesto klasičnega kopiranja in lepljenja besedila sprejema naloženo gradivo in ga upošteva pri ustvarjanju novega bota.

Trgovina GPT Store premore bogato izbiro z GPT Builderjem narejenih pogovornih botov, ki opravljajo zelo specifične naloge.

Vedeti je treba, da se skladno s pravilniki podjetja OpenAI pri uporabi vseh omenjenih orodij in storitev sicer lahko odločimo, da se podatki z našega računa ne uporabljajo pri nadaljnjem usposabljanju umetnointeligenčnih modelov, kar pomeni, da OpenAI ne bo imel dostopa do vsebin, ki bi lahko vsebovale občutljive informacije, kot so naša zgodovina pogovorov in datoteke različnih znanj, vendar kot pri vseh generativnih umetnointeligenčnih modelih vedno obstaja tveganje varnostnih incidentov. Znani so načini, da ljudje pridobijo dostop do vseh informacij na računu. Storitev je še v zgodnji fazi, zato bodimo previdni, kaj nalagamo nanjo. S tem v mislih se lotimo izdelave lastnega bota.

Izdelavo lastnega bota začnemo z gumbom »Create a GPT«.

Izdelava lastnega GPT je preprosta. Kot naročnik na storitev ChatGPT Plus se prijavimo na spletišče chat.openai.com in izberemo iz levega stolpca z ukazi in s pogovori možnost Explore GPTs. V osrednjem delu zaslona se odpre tržnica z že izdelanimi generativnimi pripomočki. Lastnega začnemo snovati z gumbom +Create, ki ga zeleno obarvanega najdemo v skrajnem desnem zgornjem kotu zaslona. Po kliku na gumb se prikaže programski pripomoček GPT Builder, ki na levi strani s Create sprejema odgovore na vprašanja, medtem ko se na desni s Preview v živo rojeva nov GPT. Okno predogleda nam omogoča, da z nastajajočim botom sodelujemo že med oblikovanjem. To olajša postopek izpopolnjevanja in uglaševanja končnega izdelka.

GPT Builder je orodje, ki nas z vprašanji vodi po poti ustvarjanja lastnega GPT.

GPT Builder spretno vodi postopek ustvarjanja in nas z jasnimi vprašanji pelje po poti do našega novega najboljšega prijatelja. Za začetek vpraša, kaj bo naš GPT počel, nato ga na podlagi prejetega odgovora ustrezno poimenuje. Z DALL-E 3 naredi naslovno sliko ter nas pred preizkusom še zadnjič vpraša, ali bi kaj spremenili oziroma dodali. Če nismo prepričani, kako natančno bi spremenili vedenje svojega bota, je to popolnoma v redu. Najbolje je, da ga preizkusimo v oknu Preview in komuniciramo z njim, kot bi običajno. Njegove odgovore nato uporabimo za osnovo natančnejših navodil. Na primer, če bot daje predolge odgovore, mu ukažemo, naj bodo krajši. Če navaja dejstva brez citiranja virov, mu naročimo, naj jih v prihodnje vključi. Nadaljujemo z izpopolnjevanjem navodil, dokler ne začne bot ustvarjati takih odgovorov, kot jih želimo od končnega rezultata. Četudi rezultat ni najboljši, a smo ostali brez idej za nadaljevanje, lahko izdelavo GPT mirno potrdimo, saj je vedno na voljo kasnejše dopolnjevanje navodil, po katerih se naš bot ravna. Izdelek shranimo z gumbom Create, nakar smo postavljeni pred novo vprašanje. Bomo bota delili z drugimi ali ga obdržali le zase?

GPT je mogoče izdelati le zase, za svoje prijatelje ali slehernika, ki obišče tržnico GPT Store.

Z gumbom Create sicer potrdimo ustvarjanje lastnega GPT, a moramo Builderju prej zaupati, komu bota namenjamo. GPT lahko ustvarimo zgolj zase (Only me), za ljudi, ki jim pošljemo povezavo (Anyone with the link), ali za obiskovalce tržnice GPT Store (Publish to GPT Store). V primeru naročnine Enterprise bo na voljo tudi možnost objave znotraj podjetja (Anyone at company). Po potrditvi Confirm se bo pravkar izdelani GPT pojavil v desnem stolpcu storitve ChatGPT. Z njim komuniciramo kot običajno, nekaj primerov za pogovor nam navede tudi sam. To lahko spremenimo skupaj z drugimi podrobnostmi z uporabo ikone svinčnika, ki jo najdemo ob GPT pod Explore GPTs / My GPTs.

Pri ustvarjanju nam ni treba biti pretirano pikolovski, saj lahko bota kadarkoli dodatno nastavimo in še izboljšamo.

Spremembe obstoječega bota izvajamo z dodatnimi vprašanji pod zavihkom Create ali s spreminjanjem vrednosti pod Configure. Prva nas čaka profilna slika. S klikom nanjo izberemo, ali bomo za novo podobo naložili obstoječo slikovno datoteko (Upload Photo) ali bomo ustvarjanje spet prepustili generatorju DALL-E 3 (Use DALL-E). V polji Name in Description vnesemo novo ime bota ter svež opis, medtem ko pri Instructions dopolnimo navodila za njegovo delovanje. Botu z njimi povemo, kaj naj počne in česa ne sme. Če bomo svoj izdelek ponudili drugim, so pomembni tudi prvi primeri vprašanj, s katerimi nakažemo usmerjenost pogovornega bota. Privzeta vprašanja odstranimo ali zamenjamo v razdelku Conversation starters. Znanje bota nadgradimo z datotekami, ki jih naložimo pod Knowledge (Upload files). Z njimi GPT pokažemo stil pisanja, ki ga gojimo, ali mu ponudimo preverjene informacije, ki jih lahko vključi v bodoče odgovore. Pod Capabilities sta privzeto omogočeni možnosti brskanja po spletu (Web Browsing) in ustvarjanje umetnointeligenčnih slik (DALL-E Image Generation), medtem ko je poganjanje programske kode in analitiko podatkov (Code Interpreter) treba obkljukati ročno.

Akcije so bloki programske kode, ki razširijo zmožnosti modela GPT s posebnimi funkcionalnostmi.

Zadnja možnost zavihka Configure so akcije (Actions), kjer z gumbom Create new action razširimo zmožnosti svojega modela GPT s posebnimi funkcionalnostmi, kot so dostop do zunanjih podatkovnih virov, izvajanje posebne programske kode, interakcija z različnimi programskimi vmesniki API in več. Akcijo definiramo z blokom kode, ki opisuje, kaj naj bot izvede. Ta vključuje vrsto zahtevka, spletni naslov, klic ali razne parametre, ki jih bot potrebuje za generiranje pričakovanega odgovora. Ko je akcija definirana, jo je treba integrirati v naš model. To storimo tako, da v modelu ustvarimo funkcijo ali pogoj, ki sproži želeni blok kode. Določimo specifično vprašanje ali potrebo, ki jo uporabnik bota izrazi in za katero je zahtevana akcija v ozadju. Preden model spustimo v uporabo, moramo akcije temeljito preizkusiti. Testiranje (Test) poskrbi, da se prepričamo, ali delujejo po naših pričakovanjih, pravilno obdelujejo vhode ter izhode ter ali pravilno obravnavajo morebitne napake in izjeme. Pred objavo moramo poskrbeti za vse potrebne avtentikacije in dovoljenja (Authentication), da bo model uspešno komuniciral z zunanjimi storitvami. Nadziranje akcij je priporočljivo tudi po objavi modela. To vključuje spremljanje dnevnika zahtevkov, odzivov in napak, s katerimi hitro identificiramo in odpravimo morebitne težave, ki bi se pojavile med uporabo. Akcije v GPT Builderju so močno orodje za naprednejše uporabnike, ki modelu omogočijo dostop do široke palete funkcionalnosti ter ga naredijo še bolj interaktivnega ter koristnega za končno publiko.

Za objavo GPT na tržnici GPT Store je potreben profil Builder Profile.

Objava lastnega GPT na tržnici GPT Store je omogočena naročnikom, ki imajo v nastavitvah Settings omogočen profil Builder Profile. V razdelku moramo aktivirati ime Name, če želimo na tržnici objavljati GPT pod svojim imenom. Podatkom za objavo po želji dodamo spletno domeno (Select a domain) ter elektronski naslov, ki je nujen, če želimo stik z naročniki na storitev ChatGPT po elektronski pošti. Nastavitve se samodejno shranijo, zato po koncu spreminjanja pogovorno okno z njimi preprosto zapremo.

Ustvarjanje lastnega bota za osebno rabo ali pomoč prijateljem se razlikuje od ustvarjanja GPT, ki ga bomo ponudili svetu in pri tem morda celo kaj zaslužili. Izbira, na kakšen način zagnati prilagojeni ChatGPT, spodbudi zanimanje za upravljanje umetne inteligence, področja, ki ga svet še usvaja. Če malce postavimo stvari v kontekst, je GPT Builder napreden ustvarjalec botov, ki uporabnika vodi pri sestavljanju primernih ukazov za pridobivanje želenih rezultatov. Čeprav posebno programersko znanje za uporabo pripomočka za ustvarjanje ni potrebno, moramo razviti občutek in domišljijo za to, kako se naše vsebine in informacije povezujejo z ukazi. V vlogi tržnika se moramo osredotočiti na reševanje pogostih težav in nalog. To bo prineslo tudi ideje o vsebinah, ki jih je vredno naložiti.

Z GPT Builderjem imamo bolj neposreden nadzor nad ogrodjem, pomembnim za izkušnjo z umetno inteligenco. Sestavljajo ga agenti in orodja. Agenti so veriga sklepanja, ki se uporablja z obsežnim jezikovnim modelom za pripravo odgovora, orodja pa so funkcije, ki jih agent lahko pozove. Prilagoditve v GPT Builderju uvajajo vrsto korakov, kot so misel, akcija in opazovanje, za ustvarjanje končnega odgovora. Ti elementi vplivajo na to, kako se ChatGPT uporablja kot miselni mehanizem za določanje, katera dejanja izvesti in v kakšnem vrstnem redu. Tržniki, ki izdelujejo svojega bota GPT za komunikacijo s strankami, morajo vedno imeti v mislih, da veljajo enake prednosti in omejitve kot za obsežne jezikovne modele. GPT lahko ustvarijo nepovezane podrobnosti v odgovorih, zato sta ključnega pomena natančna opredelitev primerov uporabe za ChatGPT ter nenehno ocenjevanje njihove učinkovitosti v daljšem časovnem obdobju.

Lep primer monetizacije lastnega GPT je Canva. Ta na podlagi opisa ustvari grafični izdelek, ki ga lahko popravimo in prilagajamo v istoimenski spletni aplikaciji. Za naprednejše zmožnosti zahteva plačilo.

Platforma OpenAI GPT Store omogoča ustvarjanje pasivnega dohodka z uporabo lastnih prilagojenih GPT. Z ustvarjanjem prilagojenega GPT, ki rešuje pogoste težave in ga delimo javno v trgovini, lahko začnemo prejemati pasivni dohodek. Ob pomoči prilagojenega GPT lahko pritegnemo stranke za dražje storitve in izdelke zunaj platforme GPT Store. Bot mora biti specializiran za ozko usmerjene težave, vsebovati mora obsežna navodila in primere uporabe ter biti temeljito preizkušen. Določimo lahko brezplačno omejeno uporabo GPT in nato zaračunamo pavšal za vsako nadaljnjo. Tako lahko omogočimo uporabnikom, da preizkusijo delovanje, preden se odločijo za plačljivo različico. GPT lahko prilagodimo tako, da v odgovorih vključuje priporočila za izdelke ali storitve povezanih podjetij. Ko uporabnik klikne na povezavo in opravi nakup, prejmemo provizijo. Bota je priporočljivo promovirati na vse mogoče načine: z uporabo družabnih omrežij, na različnih spletnih straneh, blogih ter z elektronsko pošto. Več bo interesa zanj, več bo možnosti za njegovo monetizacijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji