Objavljeno: 24.9.2024 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2024

Lep in zmogljiv

Trend oblikovanja prenosnikov v zadnjih letih vodi k vse tanjšim napravam z vse manjšim volumnom, priljubljeni so vse tanjši robovi okoli zaslona. Ena prepoznavnejših linij prenosnikov, ki se naslanja na ta trend, je Asusova serija Zenbook.

Novi model Zenbook S 16 je odličen predstavnik tega – prenosnik, ki je glede na siceršnjo velikost (diagonala zaslona meri 16 palcev) izredno tanek in lahek. Debelina 1,3 centimetra se sicer ne sliši kot kaj posebnega, a je izjemnost ravno v kombinaciji tanke pojave in velikosti. Pri majhnih (13- ali 14-palčnih) prenosnikih je taka debelina manj presenetljiva kot tu. Ima pa prenosnik na spodnjih vogalih manjše nogice, s katerimi je od delovne površine rahlo privzdignjen.

Na voljo je v dveh barvah – če jima lahko tako rečemo. Preizkusili smo »skandinavsko« beli model, na voljo pa je še v sivi barvi. Ohišje je zelo kakovostno, gre za t. i. unibody sestavo iz aluminija, kjer mu s posebnim postopkom dodajo keramično prevleko. Pri Asusu pravijo, da je s tem bolj odporen na praske in prstne odtise. Po našem mnenju daje prijeten občutek na otip, ki je podoben klasičnemu aluminiju, a je vseeno malo samosvoj. Tudi prstni odtisi se na ohišju ne poznajo pretirano. Oblikovanje je všečno, podobno kot smo ga pri Asusovih prenosnikih že srečali. Nad tipkovnico je še široka mreža, ki na prvi pogled deluje, kot da gre za zvočnike, v resnici pa je namenjena hladilnemu sistemu.

Ta je pri tako tankih ohišjih pogosto zelo omejen. Fiziko namreč težko premagamo – toploto moramo od elektronskih komponent (sploh procesorjev in grafičnih kartic) nekako odvajati. To lažje počnemo, če je na voljo več prostora za hladilna rebra, ventilatorje in vse ostale komponente. Asusovi inženirji so se tu zelo dobro potrudili, saj ostane prenosnik kljub tanki sestavi in zmogljivim komponentam razmeroma tih. Tudi ko se vklopi ventilator, ni moteč. Ob zahtevnejši rabi nismo opazili resnejšega segrevanja, vsaj na zgornji strani ne (torej pri tipkovnici in sledilni ploščici), res pa se opazneje segreje na sredini spodnje strani ohišja.

Na preizkusu se je akumulator zelo dobro odrezal. Menimo, da se z njim brez težav oddela osemurni delavnik.

Pri vgrajenih vmesnikih je tankost ohišja seveda omejitev. Na levi strani se tako zvrstita vmesnika USB-C, prek katerih se prenosnik tudi napaja. Zraven sta še izhod HDMI ter izhod zvočne kartice, na desni pa vmesnik USB-A ter bralnik klasičnih pomnilniških kartic SD. Zadnji bo koristen predvsem za fotografe in videografe. Za marsikoga pa bo le en vmesnik USB-A kar omejitev. Veliko uporabnikov uporablja miške, ki imajo namenski brezžični vmesnik, priklopljen na USB-A, kar pomeni, da za druge naprave ni več prostora. Najbolj znani so Logitechovi vmesniki (Unifying, novejši Bolt ali igričarski Lightspeed), a tudi drugi proizvajalci ponujajo svoje. Seveda lahko veliko teh miši uporabljamo prek bluetootha, a so namenski vmesniki fleksibilnejši in zanesljivejši. Poudariti želimo, da je le en vmesnik USB-A za velik delež uporabnikov premalo – že dva bi občutno olajšala uporabo. Seveda je USB-C izredno fleksibilen, zanj najdemo veliko adapterjev, a vseeno menimo, da je to pri majhnih prenosnikih manjša ovira kot pri nekoliko večjih.

Poleg kakovostnega ohišja moramo seveda omeniti še odličen zaslon. Gre za matriko OLED visoke ločljivosti (2.880 × 1.800 pik) z osveževanjem do 120 Hz. Čez zaslon je nameščena svetleča prevleka, nekoliko presenetljivo je vključena tudi občutljivost na dotik, v paketu dobimo tudi pisalo. Zaslon ponudi dobro svetlost ter odlične barve in kontraste. Tipkovnica je dovolj dobra, sledilna ploščica velika in dovolj natančna. Zvočniki so med boljšimi, če seveda upoštevamo tanko ohišje.

Strojna zmogljivost je glede na tanko zasnovo presenetljiva. Vgrajen procesor AMD Ryzen 9 HX 370 sodi v vrh zmogljivosti pri prenosnikih, ob njem je 32 GB pomnilnika, podatke hranimo na pogonu SSD, velikem 2 TB. Vgrajena grafična rešitev je solidna, a se seveda ne more kosati z namenskimi karticami. Tako na sintetičnih preizkusih kot pri praktični, vsakodnevni rabi je prenosnik zelo hiter in odziven. Hkrati nas je presenetila tudi vzdržljivost akumulatorja – na preizkusu se je zelo dobro odrezal (slabih sedem ur). Menimo, da se z njim brez težav oddela osemurni delavnik.

Novi Zenbook S 16 je odličen prenosnik, ki zelo dobro izpolnjuje svojo poslanstvo. Ponudi presenetljivo razmerje med tankim ohišjem, zmogljivo strojno zasnovo ter vzdržljivim delovanjem akumulatorja. Hkrati je dovolj kakovosten in enostavno rečeno – lep. Žal pa je tudi zelo drag – v tej, sicer najzmogljivejši sestavi naše trgovine zanj želijo čez dva tisoč evrov.

Asus Zenbook S 16 UM5606W

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 9.961

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 9.288

Trajanje delovanja: 6 ur, 42 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 9

Mere: 35,4 × 24,3 × 1,3 cm; 1,5 kg

Značilnosti: AMD Ryzen AI 9 HX 370, 32 GB RAM, 2 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 16-palčni, 2.880 × 1.800 pik, OLED, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Cena: 2.369 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Odličen zaslon OLED, velikost in teža, vzdržljivost akumulatorja, zmogljivost.

Proti: Cena, število vmesnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji