Objavljeno: 30.4.2024 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2024

Manj je več

Telefoni zmanjšujejo osredotočenost. Uporaba telefona lahko odvrača pozornost tako pri delovni uspešnosti kot tudi v zasebnem času. Pametni telefoni preprosto niso zasnovani tako, da bi lahko zmanjšali njihovo uporabo. Ena izmed rešitev teh težav je prenos zaganjalnika, ki spremeni funkcije telefona. Minimalistični zaganjalniki se še posebej osredotočajo na poenostavitev uporabniške izkušnje ter zmanjšujejo ali skrivajo nekatere elemente, ki najbolj odvračajo pozornost.

Razvijalec prvega zaganjalnika v tokratni predstavitvi Niagara Launcher pravi, da se je projekta lotil, ker ni bil zadovoljen, da so zasloni telefonov z operacijskim sistemom Android ostajali enaki, čeprav se je njihova velikost iz leta v leto večala. Zaganjalnik Niagara odpravlja mrežno postavitev in ponuja gladko dostopno izkušnjo. Telefon z njim je končno spet mogoče upravljati z eno roko. Minimalističnost seveda zahteva svojo ceno, zato pri uporabi Niagare pogrešamo številne možnosti prilagajanja, s katerimi nas sicer razvaja Googlov operacijski sistem. Odločitev, kaj je pomembnejše, je naša.

Before Launcher je odlična rešitev za uporabnike z ADHD ter druge posameznike z motnjo osredotočenosti. Zaganjalnik vsak vidik uporabe telefona oklesti na čisto, nevsiljivo besedilo, ki ga je mogoče prilagajati po lastnih potrebah in željah. Povprečno imajo uporabniki zaganjalnika Before telefon v rokah 40 odstotkov manj časa kot drugi.

Minimalist Phone predstavlja digitalno razstrupljanje na višku in telefon z njim spet postane zgolj naprava za komunikacijo. Vse pomembne informacije in zmožnosti so očesu skrite, a dosegljive s potegom prsta. Med zmožnosti, ki jih velja omeniti, sodijo blokiranje aplikacij, filtriranje obvestil in črno-beli način delovanja.

KISS Launcher na telefonu zasede izredno malo prostora, je optimiziran za dolgoživost baterije in ima čist, minimalistični uporabniški vmesnik. Namenjen je uporabnikom, ki želijo enostaven dostop do najpogosteje uporabljenih aplikacij in manj nereda na zaslonu.

Telefoni z operacijskim sistemom Windows so stvar preteklosti, a vendar številni posamezniki trdijo, da je bil uporabniški vmesnik Microsoftovega mobilnega sistema manj moteč pri vsakodnevnem bivanju z njim. Razporeditev zaganjalnika Square Home je navdihnjena z dobrimi stvarmi, ki so nam jih zapustila mobilna Okna. Gre za edinstveno, galeriji podobno izkušnjo, ki je uporabniki, začudeni tudi nad številnimi zmožnostmi prilagajanja, preprosto ne morejo prehvaliti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji