Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Junij 2024

Največji spletni forum

Alexis Ohanian, soustanovitelj Reddita, je v svoji karieri dosegel izjemne uspehe, ki so ga uvrstili med najvplivnejše tehnološke podjetnike na svetu. Njegova zgodba je osupljiva mešanica inovacij, vztrajnosti in nesebičnosti, kar je ustvarilo platformo, ki je postala sinonim za skupnostne razprave in deljenje vsebin na spletu.

Alexis Ohanian se je rodil 24. aprila 1983 v New Yorku. Njegova strast do tehnologije in podjetništva se je začela že v mladosti, ko je vodil klane v igrah, kot sta Quake 2 in EverQuest. Svoje uradno izobraževanje je nadaljeval na Univerzi v Virginiji, kjer je študiral zgodovino in poslovanje z manjšim poudarkom na nemščini. Med študijem je spoznal prijatelja Steva Huffmana. Njuna podjetniška pot se je začela, ko sta med pomladnimi počitnicami v zadnjem letniku odpotovala v Cambridge, Massachusetts, da bi poslušala predavanje Paula Grahama z naslovom Kako začeti startup. Po njem sta Grahama povabila na pijačo, kjer sta mu predstavila svojo poslovno idejo o platformi za naročanje hrane prek mobilnih telefonov. Graham je bil navdušen, vendar je menil, da ideja ni dovolj dobra, zato ju je izzval, naj razvijeta nekaj novega. Rodil se je Reddit.

Alexis Ohanian in Steve Huffman sta eno največjih spletnih strani na svetu ustanovila junija leta 2005.

Reddit je bil ustanovljen junija 2005 in je hitro pridobil pozornost kot inovativna platforma za zbiranje in deljenje povezav. Njegov sistem glasovanja Upvote/Downvote je uporabnikom omogočil, da sami odločajo o pomembnosti vsebin, kar je bila radikalna sprememba v primerjavi s tradicionalnimi mediji. Ohanian je to opisal kot preprosto, a učinkovito metodo za ustvarjanje skupnosti, kjer imajo uporabniki glavno besedo. Platforma je hitro rasla in postala središče za množične razprave, dobrodelne akcije in celo gostovanje pomembnih osebnosti, kot je bil predsednik Barack Obama, ki je sodeloval v priljubljenem formatu Ask Me Anything (AMA). Reddit je postal eno izmed najbolj obiskanih spletnih mest na svetu, s številnimi skupnostmi, kjer uporabniki razpravljajo o najrazličnejših temah.

Ena izmed akcij za ohranitev odprtega in svobodnega interneta je bila Inetrnet 2012 Bus Tour.

Ohanian je znan po svojih prizadevanjih za ohranitev odprtega in svobodnega interneta. V letih 2010 in 2011 je aktivno nasprotoval zakonodaji, kot sta SOPA (Stop Online Piracy Act) in PIPA (Protect IP Act), ki bi omejila svobodo interneta. Skupaj z drugimi tehnološkimi podjetniki in aktivisti je organiziral množične proteste in kampanje, ki so na koncu pripeljale do zavrnitve teh zakonov. Leta 2012 je z Erikom Martinom, generalnim direktorjem Reddita, organiziral avtobusno turnejo Internet 2012 Bus Tour, s katero sta promovirala odprti internet med predsedniškimi volitvami. Njegova prizadevanja so mu prinesla naziv Župana interneta, ki mu ga je podelila revija Forbes, ter uvrstitev na seznam najvplivnejših aktivistov po mnenju digitalne medijske hiše The Daily Dot.

Poleg uspeha z Redditom je Ohanian tudi uspešen investitor. Leta 2010 je soustanovil Initialized Capital, investicijsko podjetje, ki je vlagalo v številne uspešne startupe, kot so Instacart, Zenefits, Opendoor in Cruise. Njegove investicije so se osredotočale na zgodnjo fazo razvoja podjetij, kar mu je omogočilo, da je prepoznal in podprl inovativne ideje ter podjetnike. Leta 2020 je ustanovil novo investicijsko podjetje Seven Seven Six, ki se osredotoča na ljudi, kulturo in skupnost. S tem želi podpirati projekte, ki prispevajo k boljši prihodnosti in rešujejo družbene izzive. Ohanian je v svoji karieri vedno poudarjal pomen etičnega podjetništva in vlaganja v ideje, ki imajo pozitiven vpliv na družbo.

Čeprav je poročen z eno najslavnejših teniških igralk v zgodovini, se Ohanian trudi ohraniti ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem.

Ohanian je v osebnem življenju prav tako aktiven in zavezan svojim vrednotam. Leta 2017 se je poročil z znano teniško igralko Sereno Williams, s katero ima dve hčerki. Njegovo osebno življenje je pogosto v središču medijske pozornosti, vendar se trudi ohraniti ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Poudarja pomen podpore in razumevanja v družini, kar je ključno za uspeh na vseh področjih življenja. Ohanianova zgodba je navdihujoč primer, kako lahko z inovativnostjo, vztrajnostjo in s skrbjo za druge dosežemo izjemne uspehe. Njegova prizadevanja za odprti internet, vlaganja v startupe in etično podjetništvo so pustila trajen pečat v tehnološki industriji in širši družbi. Kot soustanovitelj Reddita in uspešen investitor je dokazal, da je mogoče doseči velike stvari, ne da bi pri tem izgubili svojo integriteto in vrednote.

Enega večjih pretresov je spletišče doživelo (in preživelo) s protestom prostovoljnih moderatorjev leta 2023.

Julija 2023 so prostovoljni moderatorji pri Redditu izvedli stavko v znak protesta proti zvišanju cen za dostop do aplikacij tretjih oseb. Zaprli so svoje skupnosti, kar je vplivalo na delovanje platforme in oglaševalske prihodke. Ta dogodek poudarja nove izzive in priložnosti, ki jih prinašajo tehnološki napredki v svetu dela. Čeprav moderatorji verjetno niso zakonsko priznani kot zaposleni, njihov prostovoljni prispevek ustvarja pomembno vrednost za podjetje. Konflikt je razkril napetosti med prostovoljci in organizacijo, ki se zanaša na njihovo delo. Tehnološki napredek je prinesel nove oblike dela, kjer uporabniki ustvarjajo vsebino in vrednost, kakor je primer pri Redditu in drugih platformah, kot so Facebook, Twitter in Wikipedija. Prostovoljno delo odpira poslovne priložnosti, vendar prinaša tudi tveganja, kot je prikazala stavka v Redditu. Pravna nejasnost statusa prostovoljcev in njihovih pravic lahko vodi do pravnih izzivov in zahtevkov za priznanje delavskih pravic.

Dogodek v Redditu je pokazal, kako pomembno je ohranjati dobro voljo in zaupanje med prostovoljci in platformo. Čeprav lahko podjetja z disciplinskimi ukrepi nadzorujejo zaposlene, je odnos s prostovoljci manj formalen in zahteva več vzdrževanja dobrih odnosov. Stavka je opozorila na zapletenost čustvenih in pravnih vidikov prostovoljnega dela v komercialnih podjetjih, kar bo verjetno vse bolj pomembno vprašanje v prihodnosti. Dogodek je pomemben precedens za številne druge platforme, ki se zanašajo na prostovoljne prispevke, in postavlja vprašanja o tem, kako bodo te odnose upravljale v prihodnosti. Ali bo Redditov pristop postal vzorčni primer ali pa bo opozoril na potrebo po novih strategijah za vključevanje in motiviranje prostovoljcev, bo pokazal čas.

Delnica spletišča Reddit je ob vstopu na borzo takoj navdušila.

Letos je na borzi začela kotirati delnica Reddita in takoj navdušila. Cena v javni ponudbi je znašala 34 dolarjev in v zelo kratkem času pridobila 75 odstotkov vrednosti. Reddit je z javno ponudbo delnic zbral svežih 750 milijonov dolarjev, tržna kapitalizacija podjetja pa je dosegla 9,5 milijarde dolarjev. Ob tem velja poudariti, da so skupaj več milijonov zaslužili tudi moderatorji Reddita, ki so imeli možnost nakupa delnic pred kotacijo po ceni 34 dolarjev. Še bolje so jo odnesli predhodni vlagatelji. Sam Altman iz OpenAI je imel v Redditu 200-milijonski delež, ki se je med prvim koncem tedna kotacije napihnil do 613 milijonov dolarjev.

Reddit ima danes več kot 52 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov in je ena najvplivnejših spletnih strani na svetu.

Alexis Ohanian je s svojo vizijo in predanostjo ustvaril eno najvplivnejših spletnih platform in postal pomemben glas v boju za svobodo interneta. Njegova podjetniška pot, ki se je začela z zavrnjeno idejo o naročanju hrane prek mobilnih telefonov, se je razvila v globalni fenomen, ki je spremenil način, kako ljudje delijo in sprejemajo informacije. Njegova zgodba je opomnik, da je mogoče z vztrajnostjo, inovativnostjo in s skrbjo za skupnost doseči izjemne dosežke in pustiti trajen pečat v svetu. Ohanianov prispevek k odprtemu internetu in njegovim vrednotam etičnega podjetništva je navdih za prihodnje generacije podjetnikov in inovatorjev. Reddit kljub nedavnim pretresom pluje na valovih spleta naprej. Ena najbolj obiskanih spletnih strani na svetu ima več kot 52 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov, več milijonov različnih skupnosti, imenovanih Subreddits, objavljenih več kot dve milijardi komentarjev ter 46 milijard oddanih glasovanj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji