Objavljeno: 30.4.2024 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Maj 2024

Odprtokodni Dell

Večji proizvajalci strojne opreme prenosnikom že kar nekaj časa prilagajo tudi odprtokodne operacijske sisteme. In to ne le FreeDOS, ki že konec 20. stoletja ni bil smiselna izbira za vsakdanjo rabo. Dell se je odločil za Ubuntu in preverili smo, kako se je tega lotil in ali se je odločil pravilno.

Prenosnik Dell Vostro 3520 po svojem videzu in zgradbi v ničemer ne odstopa od čisto povprečnih izdelkov tega cenovnega razreda. Ohišje je plastično, črno, z na otip všečnim vzorcem pik, ki zmanjša vidljivost prstnih odtisov na izdelku. Najbolj v oči bode odsotnost vmesnika USB-C, ki je dandanes tako rekoč standard, so pa zato na voljo bralnik SD-kartic, priključek za slušalke z mikrofonom, izhod HDMI (različice 1.4) in gigabitni mrežni priključek. Prenosnik je zasnovan tako, da se z odprtjem pokrova zaslona v zadnjem delu nekoliko dvigne ter nagne v smeri proti uporabniku. S tem olajša tipkanje ter izboljša hlajenje naprave, vendar na račun čvrstosti ohišja celotne naprave – to se pri tipkanju neprimerno bolj »ugreza« oziroma zvija.

Zaslon je ločljivosti FullHD, matiran, uporablja matriko IPS s svetilnostjo 250 cd/m2, kar zadošča za običajno delo v ne presvetlih prostorih. Posebej lahko pohvalimo frekvenco osveževanja zaslona 120 Hz, ki uporabniško izkušnjo na sicer povsem povprečnem zaslonu dvigne raven više. Tipkovnica je polne velikosti, so pa tipke numeričnega dela nekoliko manjše, kar je že v navadi. Ima vgravirane slovenske znake in manjšo tipko enter, ki pa žal ni osvetljena. Medtem ko nas je tipkanje pustilo ravnodušne, saj pritisk na tipko ne da čvrste povratne informacije, pa je drsna ploščica hitra, odzivna, žal pa nekoliko premajhna.

Z vgrajeno strojno opremo je prenosnik v spodnjem povprečju ponudbe na tržišču: procesor i5 12. generacije in 16 GB sistemskega pomnilnika (tri leta garancije), 512 GB prostora na disku. A Vostro bolj zasije prav zaradi operacijskega sistema. Polno nameščeni Ubuntu zasede le dober gigabajt in pol sistemskega pomnilnika, deluje pa precej bolj odzivno in hitro kot primerljiv prenosnik z novo nameščenimi Okni 10 ali 11. Brskanje po spletu je, zahvaljujoč hitremu standardu Wi-Fi 802.11ax, tako rekoč trenutno, za potrebe povprečnega gospodinjstva in samostojnega podjetnika pa je že na začetku nameščena vsa potrebna programska oprema, pa čeprav se bo treba zadovoljiti z »Nemicrosoftom«. Ob večinoma pisarniški uporabi je baterija zdržala dobrih pet ur, kar je glede na vgrajeno baterijo 54 Wh sicer podpovprečno.

Dell je v programski paket dodal tudi preprost programček Dell Recovery, ki nam v primeru težav pomaga restavrirati sistem oziroma na ključek USB izdela namestilni pogon. Potrebe po vsej ostali programski opremi, ki jo Dell prilaga oknom (recimo Power Manager), v resnici ni, saj za vse poskrbi Ubuntu sam. Na Dellovi spletni strani s podporo uporabnikom v zavihku Gonilniki in posodobitve za Ubuntu tako najdemo le posodobitev strojne programske opreme matične plošče in drsne ploščice, ki je tako in tako neodvisna od operacijskega sistema.

Dell je zagotovo ubral korak v pravo smer s tem, ko je ponudil alternativo Oknom. Prenosniki tako niso le cenejši, ampak v tem nižjem srednjem razredu strojne opreme delujejo neprimerno bolje že zdaj, da o trajnosti niti ne govorimo. Sami osebno pa si najbolj od vsega želimo, da bi distribucije Linuxa postale realne alternative večjih proizvajalcev strojne opreme, ker je le konkurenca pravo gonilo razvoja. Četudi morda le na računalnikih nekoliko nižjega cenovnega razreda …

Dell Vostro 3520

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 7

Trajanje delovanja: 5 ur, 8 minut

Mere: 35,8 x 23,5 x 1,9 cm; 1,9 kg

Značilnosti: Intel Core i5 1235U, 16 GB RAMa, Intel Iris Xe integrirana grafika, 512 GB SSD, WLAN 802.11ax, bluetooth 5.2

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 x 1.080, osveževanje zaslona 120 Hz

Operacijski sistem: Ubuntu 20.04 LTS (Linux)

Izdeluje: dell.com

Prodaja: notesniki.si

Cena: 579 EUR

Za: Triletna garancija, ugodna cena, 120-herčno osveževanje zaslona, Ubuntu.

Proti: Ni vmesnika USB-C, podpovprečen čas trajanja baterije, »zvijajoče« ohišje, Ubuntu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji