Objavljeno: 24.9.2024 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2024

Pamet in šport na zapestju

Huawei se je iz znanih in razumljivih razlogov iz proizvajalca telefonov prelevil v naprednega in inovativnega proizvajalca pametnih ur. Tu niso deležni ameriških omejitvenih sankcij in to se pozna.

Tako kot smo nekoč rekli (in zapisali) za takratnega telefonskega prvaka Nokio, tako velja zdaj tudi za Huaweijeve ure – veliko jih je, ogromno, za vsako podvrsto uporabnika, kakršnegakoli že, se najde primerna. Zdi se, da je strategija podjetja preplaviti tržišče. Vsakih nekaj mesecev je na voljo nova serija ur, v sami seriji pa je na voljo veliko podrazličic. Tokrat so novost modeli Watch GT 5 (pozor na GT), pri čemer se nekateri odlikujejo še z oznako Pro, na voljo pa so v velikostih od 41 do 46 mm. Skupaj je kar devet novih modelov, od katerih smo mi preizkusili najmočnejšega – Watch GT 5 Pro 46 mm titanium.

Pomanjkanje »resnih« aplikacij Watch rešuje s povezavo do njih. Ta teče na telefonu, v aplikaciji Healht/Zdravje.

Veliko je močno!

46-milimetrski Watch GT 5 Pro je … velik in mogočen. Ohišje iz titanove zlitine je videti masivno, vendar impozantno. Nekateri mimoidoči so uro označili za preveliko in preočitno, naše mnenje je, da je to odvisno od okusa in … spola. Ženski spol se bo bržkone raje odločil za katerega izmed manjših in manj vpadljivih modelov. Po drugi strani s(m)o nekateri moški nagnjeni k težkemu »nakitu«, navsezadnje so tudi »resne« luksuzne švicarske ure težke in masivne. Kakorkoli že, velikost in masa se poznata tudi v uporabnosti – zaslon OLED je velik ter odlično berljiv (in svetel!), velika prostornina pa je očitno zapolnjena z veliko baterijo. Ta, sodeč po našem preizkusu, brez težav zdrži sedem dni (s stalnim beleženjem srčnega utripa, ravni kisika, temperature kože in kakovosti spanja) oziroma morda kak dan manj, če jo bomo veliko »mučili« z GPS-beleženjem pri športu. Kar je odlično, čeprav niti blizu 14 dnevom, kolikor obljublja Huawei (verjetno s kako opombo v drobnem tisku, ki svetuje izklop vsega, kar smo našteli v prejšnjem stavku). Manjših modelov sicer tokrat nismo preizkusili, vendar če lahko sklepamo po modelih Watch 3, s katerimi imamo izkušnje, je pri teh trajnost baterije precej manjša. Premer ni veliko manjši, volumen pač, zato bi baterija na manjših modelih po naši oceni zdržala le okoli tri dni oziroma en dan beleženja športa z GPS. Kar pa je še vedno nekajkrat več od konkurence, ki zahteva redno vsakodnevno polnjenje.

Ura omogoča tudi (medicinsko necertificirano) beleženje elektrokardiograma (EKG).

Dodelano programje

Uporabniški vmesnik Huaweijevih ur je z vsako iteracijo bolj dodelan in prijazen. Zaslon je občutljiv na dotik in omogoča tudi klasično telefonsko povečevanje ter pomanjševanje z dvema prstoma (denimo zemljevidov), pomagamo pa si lahko še z vrtečo krono in eno dodatno tipko. Ti sta še posebej uporabni pri beleženju vodnih športov, ko se zaslon samodejno zaklene za dotike. Športi so grafično lepo dodelani, enako velja za različne grafikone, ki jih zna ura prikazovati (denimo grafikon srčnega utripa ali višine).

Po novem je na voljo tudi miniaturna tipkovnica, s katero lahko odgovarjamo na sporočila, ki se na uro sinhronizirajo iz telefona (mimogrede, podprti so telefoni Android in Apple). V prejšnjih izvedbah Huaweijevih ur je bilo mogoče vnesti le vrsto predpripravljenih odgovorov, tipkovnica je zato vsekakor dobrodošla nadgradnja. Resda je majhna, toda za pisanje kratkih odgovorov tipa, »Zmenjeno, se vidiva!«, popolnoma zadostuje.

Ura sproti označuje v kateri coni vadbe smo, na sliki denimo v aerobni.

Novost je tudi interaktivni zemljevid, ki ga ura prikazuje med beleženjem zunanjih športov (denimo tek, kolesarjenje ali golf). Uporabno, še posebej, ko zabeleženo sled in omenjeni zemljevid uporabimo za vračanje na začetno točko.

Množica tipal …

Pametne ure dosegajo strojni plato, ki ga je počasi že težko nadgrajevati. Tako Watch GT 5 Pro vsebuje vsa tipala, ki se jih (vsaj mi) lahko spomnimo. Sproti in redno beleži srčni utrip, vsebnost kisika v krvi (SpO2) in temperaturo kože (in vode med vodnimi športi). Izmeriti zna stopnje zatrditve žil, izrisati 30-sekundni zapis elektrokardiograma (EKG), izmeri lahko hitrost dihanja, da o štetju korakov, ki ga že leta (desetletja) znajo meriti vsi, niti ne govorimo. Seveda ima vgrajeno vezje za GPS (in seveda Galileo, Glonass itd.), barometer in množico žiroskopov. Pri Huaweiu pravijo, da so vsa ta tipala zdaj izboljšali in so še natančnejša (poimenovali so jih TruSense), vendar tega nismo merili in primerjali. Morda se lahko kdaj v prihodnosti nadejamo še merjenja krvnega tlaka, ki ga obvlada Huaweijeva nova specializirana ura D2.

Srčni utrip lahko beležimo neprestano, 24 ur na dan.

… in množica športov

Vso to strojno opremo ura uporablja ali pa vsaj poskuša uporabiti pri beleženju aktivnosti ob več kot sto različnih športih, ki jih lahko izberemo iz menija. Klasična pozicija, hitrost in srčni utrip so v nekaterih športih res zanimivo nadgrajeni. Pri teku ura meri še ravnotežje telesa, čas dotika s tlemi (v milisekundah) in navpično nihanje (v centimetrih). Pri golfu je na voljo še dolžina zamaha, na zaslonu pa se prikazuje dejansko golf igrišče, po katerem se giblje igralec (v zbirki naj bi bilo sčasoma prek 15.000 igrišč, čeprav slovenskih za zdaj nismo našli). Pri smučanju se beleži tudi naklon strmine. Pri potapljanju na dah (ura je certificirana do 40 metrov) meri globino in temperaturo vode …

Po drugi strani se v množici športov najdejo tudi taki, ki so tja očitno dodani bolj na hitro in le zaradi številke. Plezanje (rock climbing) beleži le srčni utrip, če ne štejemo klasičnih kalorij, ki so pri bolj ali manj vseh športnih urah izmišljene. Bolj moteče je, da napačno ocenjuje napornost plezanja, saj nam je po plezalnem treningu ocenila le štiriurno »okrevanje«, v resnici pa je telo za počitek potrebovalo vsaj 24 ur.

Vseeno je Huawei GT 5 Pro odlična športna ura, ki ji zamerimo le to, da med beleženjem športa ne omogoča zagona drugih aplikacij ali menijev. Če beležimo večurni šport, kot je kolesarjenje ali zgoraj omenjeno plezanje, je to vsekakor moteče. Morda pa se lahko nadejamo nadgradnje, v modelu GT 6 …

Uporabnikom modelov Pro je za tri mesece na voljo tudi naročnina na nov program Health+, ki jih bo poskušal športno usmerjati, v njegovem sklopu pa so tudi vadbeni videoposnetki. Podobno, kot ima to tudi Google v svojem programu Fitbit Premium. Naročnina po treh mesecih znaša osem evrov mesečno.

Ura sproti označuje v kateri coni vadbe smo, na sliki denimo v aerobni.

Pamet, ki jo že poznamo

Sicer pa ura omogoča izbiro res veliko »obrazov«, sinhronizacijo telefonskih obvestil (SMS, klepetalne aplikacije, e-mail …), telefonske pogovore in še kaj. Le aplikacij je v Huaweijevi trgovini veliko manj, kot jih premore Googlova za ure Wear OS, vsaj tistih bolj znanih. Po drugi strani pa se, denimo, podatki iz ure samodejno pretočijo v oblačni sistem Strava in Komoot, če to želimo, brez posebnih aplikacij. Res pa je, da uporabniki poročajo, da je ta prenos občasno nenatančen ali pomanjkljiv.

Med športi je na voljo tudi potapljanje na dah. Do 40 metrov.

Če se odločate za pametno oziroma športno uro, je blagovna znamka Huawei dandanes vsekakor na vrhu naših priporočil.

Huawei Watch GT 5 Pro

pametna ura

Kdo: Huawei

Cena: 550 EUR (na voljo tudi »Nepro« in manjši modeli, s cenami od 280 evrov naprej)

Za: Lepo oblikovana in vpadljiva »moška« ura. Odlična zmogljivost baterije, zelo lep in prijazen uporabniški vmesnik, natančno beleženje v množici različnih športov, tudi (pod)vodnih, natančna tipala za srce in žile.

Proti: Relativno visoka cena, nekateri športi so nekoliko »posiljeni« in nedodelani. Za zahtevne na voljo plačljiva naročnina Health+.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji