Objavljeno: 30.4.2024 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2024

Posebnež, ki bi mu skoraj uspelo

Današnji (Windows) prenosniki so lahko zelo hitri, vendar jim zato hitro opeša sapa oziroma baterija. Ali pa so počasni in zdržijo ves dan. Gre tudi drugače? Mnogi poskušajo s procesorji ARM in z alternativnimi operacijskimi sistemi. Tudi Lenovo.

Preizkušeni IdeaPad Duet 5 Chromebook je v resnici 13,3-palčna tablica, ki so ji priložili tipkovnico, poganja jo trenutno najhitrejši Neapple procesor z arhitekturo ARM, Qualcomm Snapdragon 7c Gen2, nameščen pa ima operacijski sistem Google ChromeOS. Toda Duet je v resnici veliko več, kot le običajen »krombuk«.

Chromebooki so še vedno priljubljeni v ZDA, kjer so se uspešno usidrali v šolski sistem, pri nas so bolj ali manj izjema. Lahko bi rekli, da po krivici, saj lahko marsikomu za res malo denarja pokrijejo večinoma vse potrebe po računalniku. ChromeOS je skorajda le brskalnik Google Chrome z nekaj dodatnega namiznega uporabniškega vmesnika in Linuxom, ki popolnoma zakrito teče v ozadju. Chromebook je zato izjemno procesorsko lahek, na voljo je v trenutku, ko ga odpremo, baterija zdrži 15 ur in več, uporaba pa je skoraj enaka kot pri Oknih, če smo le vajeni ekosistema Google in uporabljamo brskalnik Google Chrome. Datoteke shranjujemo v Googlov oblak (na voljo so tudi, ko nismo povezani z internetom), za elektronsko pošto uporabljamo Gmail, video gledamo na Youtubu, za zemljevide uporabljamo Google Maps in kot pisarno Google Docs. Še več, že nekaj let je tega, kar je Google v ChromeOS vgradil podporo za aplikacije Android, zato imajo chromebooki tudi trgovino Google Play, iz katere lahko nameščamo svoje priljubljene aplikacije, ki smo jih vajeni iz telefonov.

Malo denarja je vedno tudi nekaj premalo »muzike«. Tokrat so varčevali pri količini pomnilnika.

Sliši se skoraj preveč idealno in žal tudi je, saj chromebooki prinašajo tudi nekaj drugačnosti, prilagajanja in kompromisov. ChromeOS je res odličen operacijski sistem, ki se mu hitro privadimo, vendar ima tudi nekaj posebnosti. Miška, denimo (no, sledilna ploščica), nima desne tipke, zato ta upravljavski »gib« nadomesti tapkanje z dvema prstoma. Kar, vsaj pri nas, velikokrat ni delovalo. Aplikacije Android iz trgovine Google Play sicer res delujejo, vendar ne vse. Kar nekaj se jih noče namestiti, med njimi je Microsoftov pisarniški paket (Word, Excel …) in še kaj. Tudi Googlov ekosistem smo uporabljali prek brskalnika, saj se Android aplikacije (Gmail, Youtube …) nočejo namestiti. Tako, prek brskalnika, delujeta tudi prej omenjena Word in Excel. In seveda, marsikatera telefonska aplikacija je tako videti tudi na chromebooku – pokončno, telefonsko.

V praksi se preizkušeni Duet 5 izkaže z dobrim razmerjem cena : zmogljivost. Za manj kot 400 evrov dobimo res odličen zaslon OLED (!) in računalnik z baterijo, ki zdrži več kot 15 ur. V svetu prenosnikov Windows za 2.000 evrov, kjer je že osem ur delovanja skoraj nedosegljivi sveti gral, je to res izredno. Po drugi strani je vgrajen »telefonski« procesor ARM ravno dovolj hiter, da je uporaba prenosnika … No, uporabno hitra. Oziroma bi bila, če bi imel Duet več pomnilnika. 4 GB so namreč proizvajalci že davno ukinili celo na telefonih, tako majhna količina je to. Uporabnik bo to varčevanje opazil pri zagonu aplikacij oziroma preklopu med njimi, ko sistem včasih kar za (nekaj) deset sekund skorajda zamrzne. Škoda. Duet z 8 GB pomnilnika bi bil verjetno komajda kaj dražji, a veliko uporabnejši, bi pa zato morda bolj zamajal druge Lenovo prenosnike …

Omenimo še, da priložena tipkovnica ni osvetljena od zadaj in da je stojalo/ovitek nekoliko nerodno, vendar je to že iskanje dlake v jajcu. Dejstvo je, da Duet nekaterim tipom uporabnikov za malo denarja vseeno ponuja dovolj veliko.

Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook

Trajanje delovanja: 15 ur

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 9

Mere: 240 × 160 × 7,4 mm; 450 g; s tipkovnico: 245 × 170 × 18 mm; 920 g

Značilnosti: Qualcomm Snapdragon 7c Gen2 , 4 GB RAM, 128 GB shrambe (MMC)

Zaslon: 13,3-palčni, 1.920 × 1.080 pik, OLED, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Google ChromeOS

Cena: 390 EUR

Prodaja: www.notesniki.si

Za: Odličen zaslon OLED, odlična zmogljivost akumulatorja, podpora (nekaterim) aplikacijam Android, Ekosistem Google.

Proti: Premalo pomnilnika, zato je počasen. Na ChromeOS se je treba privaditi, manjkajo nekatere ključne poslovne aplikacije. Le ekosistem Google.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji