Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2024

Retro igralna konzola – iPhone

Uporabniki telefonov iPhone, bojda nas je skoraj za poldrugo milijardo, smo od nekdaj imeli težave pri pridobivanju emulatorjev za svoje pametne telefone. Apple nas je uslišal in nedavno dovolil tovrstno ponudbo v svoji uradni trgovini z aplikacijami. Čez noč nam za emulatorje ni bilo več treba razbijati zaščite telefona ali obiskovati alternativne tržnice. Igranje retro iger je z naslednjimi programskimi izdelki preprostejše kot kadarkoli prej.

Eden prvih emulatorjev, ki je prišel v ponudbo tržnice App Store, nas vrne v čase Commodore 64. Emu64 XL natančno posnema originalni sistem in omogoča igranje starih iger na telefonu iPhone. Igre lahko igramo prek virtualne igralne palice ali tipkovnice in ta posnema tisto, ki je bila uporabljena z resnično konzolo. Prav tako lahko priključimo igralni plošček ali pravo tipkovnico za pristnejšo izkušnjo. Eden najzabavnejših vidikov emulatorja Emu64 XL je programiranje lastnih iger.

Pregled nadaljujemo z verjetno najboljšo izbiro ta hip. RetroArch podpira številne igralne sisteme in trenutno vključuje NES, SNES, GB, GBA, Sega Genesis, Nintendo 64, Atari 2600, Nintendo DS, Sega Dreamcast, Sony Playstation in mnoge druge. To je vsestranska rešitev za igranje retro iger, ki svoje poslanstvo opravlja nadvse učinkovito.

ScummVM je sicer na voljo kot del aplikacije RetroArch, vendar je na tržnici App Store na voljo tudi samostojno. Za hiter dostop do najboljših pustolovskih iger 80. in 90. let prejšnjega stoletja je to aplikacija, ki jo moramo imeti na svojem domačem zaslonu. ScummVM omogoča igranje klasičnih pustolovskih iger, kot so King's Quest, Leisure Suit Larry, Grim Fandango in Spy Fox.

PPSSPP je najboljši emulator za igranje iger z ročne konzole Sony Playstation Portable (PSP). Omogoča gladko in izboljšano igralno izkušnjo, kar je idealno za ljubitelje iger PSP. V nasprotju z vsestranskimi emulatorji PPSSPP omogoča specializirano in optimizirano igranje iger PSP, kar je popolna izbira za tiste, ki se želijo osredotočiti samo na igre z omenjene ročne konzole.

Podobno osredotočena je aplikacija Gamma, ki je namenjena emulaciji iger za konzolo Playstation 1. Ponaša se z elegantnim vmesnikom, ki je dokaj preprost za razumevanje, medtem ko je nastavitev precej zapletena, kar bo verjetno odvrnilo mnoge uporabnike. Na srečo je emulacija prvega Playstationa na voljo tudi znotraj že omenjenega »švicarskega noža« emulacij RetroArch.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji