Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2024

Spomin je človeku najzvestejši prijatelj

Spomin je pomembna sposobnost človeka, ki vpliva na vsakdanje življenje, šolo ali delo. Na napravah z Googlovim sistemom Android nam je na voljo veliko aplikacij, ki obljubljajo izboljšanje naših spominskih sposobnosti, čeprav so raziskave o njihovi učinkovitosti neenotne in zaključki omejeni. V vsakem primeru so lahko koristen pripomoček, ko želimo malo spodbuditi svoje možgane.

Lumosity je aplikacija, ki se najpogosteje pojavi, ko iščemo mobilno orodje za izboljšanje spomina in splošnih miselnih sposobnosti. V osnovi je brezplačna, a za dostop do vseh funkcij, ki jih je res veliko, zahteva plačevanje mesečne naročnine. Uporabniki lahko izbiramo med različnimi področji, na katera se želimo osredotočiti, kot so spomin, pozornost in hitrost obdelave informacij. Vsak dan so nam na voljo igre za izboljšanje veščin. Aplikacija omogoča tudi sledenje napredku in hkrati postreže s primerjavo naših rezultatov z drugimi.

Osebni možganski trener Elevate ponuja najbolj prilagodljive vsebine med aplikacijami za treniranje spomina. Program z začetnim preizkusom določi naše spretnosti s področja branja, pisanja, govora in matematike, nakar nam glede na našo usposobljenost dnevno postreže z igrami. Tri igre na dan so brezplačne, dostop do vseh pa zahteva plačevanje mesečne naročnine. Nekatere igre lahko uporabljamo brez povezave, kar nam omogoča izpopolnjevanje kognitivnih sposobnosti na javnem prevozu, letalu in drugje na poti.

CogniFit se ponaša z znanstvenim pristopom, aktivnosti v programu so zasnovali nevroznanstveniki, zato izdelku zaupajo tudi zdravniki. Program spodbuja tekmovalnost med uporabniki, ki jih je že več kot pet milijonov. Pomerijo se lahko drug z drugim in na zabaven način krepijo možgane. Polni dostop zahteva naročnino.

Brezplačno treniranje spomina in možganov na zabaven način ponuja aplikacija Brain Test, v kateri ne manjka zahtevnih ugank, ki presegajo običajne miselne vzorce in dolgočasne klasične teste. Gre za zbirko iger za odrasle, ki jih je mogoče igrati tudi brez povezave.

Spaced repetition ali razmaknjeno ponavljanje temelji na ideji, da si bolje zapomnimo informacije, če jih ponavljamo v različnih časovnih intervalih. Na primer, če se želimo naučiti novo besedo v tujem jeziku, jo moramo ponoviti takoj po tem, ko smo jo slišali ali prebrali, nato pa še enkrat po nekaj minutah, urah, dneh in tednih. Tako utrdimo spomin in preprečimo pozabljanje. Tehniko za hitrejše učenje uporablja aplikacija Voovo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji