Objavljeno: 24.9.2024 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2024

Uvodnik: Pametne ure, drugič

Konec poletja je navadno čas, ko se proizvajalci odločijo predstaviti jesenske novosti, ki naj bi se dobro prodajale tam nekje do božičnih razprodaj. Tako smo dobili nove telefone Pixel in iPhone, nove pa so tudi – pametne ure.

Na tem mestu sem že pisal o Applu, ki je tako zelo natančen, da svojih pametnih ur Apple Watch z vmesnikom LTE pri nas ne prodaja, saj nimamo ustrezno urejene mobilne infrastrukture. Seveda ne gre za to, da ne bi imeli omrežij LTE (navsezadnje že dolgo imamo celo 5G), ampak za to, da naši mobilni operaterji ne premorejo »provisioning strežnika«, ki bi omogočil, da se različne naprave usklajeno odzivajo na isto mobilno telefonsko številko. Kar je tista uporabniška izkušnja, ki jo Apple zagotavlja svojim uporabnikom, od svojih partnerjev pa jo zahteva. Ko nekdo kliče na našo telefonsko številko, bi morala zvoniti tako telefon kot pametna ura, čeprav je ta s svetom povezana samostojno, prek vmesnika LTE (s »kartico« e-SIM). In ko bi uporabnik odgovoril na klic na eni izmed obeh (ali več) naprav, bi morale preostale nehati zvoniti. Tako sistem deluje v večjih in resnejših državah (denimo že v Avstriji), pri nas pač ne. Za potrebe uvodnika v februarsko številko Monitorja letnika 2023 smo neuradno izvedeli, da strežnik, ki bi pri operaterju to zagotovil, stane okoli 300.000 evrov, kar je strošek, ki se v tako majhni državi ne izplača ravno hitro.

Zavrtimo čas leto in pol naprej in – bil sem na tiskovni konferenci Telekoma Slovenija, kjer so pokazali prav to – po klicu na eno telefonsko številko so hkrati zazvonili telefoni Pixel, iPhone in ura Samsung Galaxy Watch. Ko je demonstrator na klic odgovoril z uro, sta preostala dva telefona nehala zvoniti. Telekom bo storitev uporabnikom ponudil »še letos«. Seveda bo morala imeti vsaka naprava svojo naročnino (kakršnokoli že) in še nekaj cekinov bo treba primakniti za samo storitev, pa vendar, eppur si muove. Kaj pa drugi naši operaterji? Za zdaj v tej smeri ne razmišljajo, so nam odgovorili.

Le pri Telekomu so očitno izračunali, da bo za storitev dovolj interesa, da se jim bo izplačala. Če ne morda finančno, pa vsaj marketinško – pridobili bodo imidž naprednosti. Interes smo zaznali tudi pri Monitorju. Ni dolgo tega, kar nas je bralka spraševala, ali obstaja kaj takega – rada bi imela uro, ki bi ji omogočala polno povezljivost, ko bi bila na plaži, telefon pa bi ostal na varnem v sobi.

Na tiskovni konferenci Telekoma Slovenija so pokazali prav to – po klicu na eno telefonsko številko so zazvonile tri naprave.

Da Apple morda vendarle ni edini tak natančnež, kaže primer pametne ure Google Pixel Watch 3, ki smo jo preizkusili v tej številki (da, Google s svojo blagovno znamko Pixel v Slovenijo prihaja z vsemi topovi). Testni primerek je imel namreč vgrajeno podporo za LTE in e-SIM, vendar je bila ta za področje Slovenije namensko onesposobljena. Slovenske Googlove ure bodo za zdaj na voljo le v izvedbi bluetooth/Wi-Fi, torej v povezavi s telefonom. Morda se bo to spremenilo, ko bo Telekom uvedel zgoraj navedeno nadgradnjo …

Ali pa gre odgovor o nepodpori LTE iskati v Googlovi nepripravljenosti na lokalne, neameriške posebnosti … Preizkušena ura ima vgrajeno tudi možnost beleženja elektrokardiograma (EKG), vendar je ta za področje Slovenije izklopljena z opozorilom, da za take meritve nimajo dovoljenja oblasti. Ima jih pa očitno kitajski Huawei, ki je na področju pametnih ur v Evropi in Sloveniji postal nekakšna referenčna točka, vsaj ko govorimo o »Neapple« urah. Resda ura Watch GT 5 Pro čisto pri vsaki meritvi, ki vsaj od daleč diši po medicini (kakršnikoli že), zahteva dva klika na consent, strinjanje z opozorilom, da TO NI MEDICINSKI PRIPOMOČEK, a omenjeni EKG vendarle deluje.

Tudi sicer je videti, da Google na področju pametnih ur zaostaja za konkurenco. Očitno je, da Pixel Watch ni tako dodelan in napreden izdelek, kot je Pixel telefon. Da ima Google na tem področju težave, je znano že dolgo, še najbolj očitno pa je to postalo leta 2021, ko so enega od večjih konkurentov (predvsem na ameriškem tržišču) kar kupili. Od takrat pametnih ur Fitbit ni več, blagovna znamka pa je uporabljena pri Googlovih urah za pripadajočo programsko opremo in sistem naročnin. Današnja tretja generacija Pixel ur je tako sicer dovolj dobra, vendar ne tudi najboljša. Njena zunanjost je še vedno videti nekoliko ceneno, programska oprema pa je, čeravno res odlično povezana v ekosistem Android/Google in animacijsko dovršena … nekoliko počasna in neodzivna. Kot da bi bila urina strojna oprema prešibka ali pa Android, ki so ga prenesli na ure in poimenovali Wear OS, pretežak. Morda je težava ravno v zadnjem. Kako naj si drugače razložim, da urina baterija zdrži le dobrih 24 ur? Čakamo torej na Pixel Watch 4, morda bo pa v četrto šlo. Bolje.

***

Prebrali ste uvodnik v novo številko Monitorja.

***

Berite Monitor!

V spletu,

- z aplikacijami za iPhone in Android,

- v listalniku PDF,

na papirju.

- Ali pa se naročite!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji