Objavljeno: 19.9.2024 06:00

Sodišče EU razveljavilo 1,49 milijarde evrov težko globo za Google

Splošno sodišče EU v Luksemburgu je razveljavilo odločitev Evropske komisije iz leta 2019, s katero je Googlu naložila plačilo poldruge milijarde evrov globe zaradi domnevnih kršitev protimonopolne zakonodaje s svojim produktom AdSense.

Sodišče je kazen v celoti odpravilo, ker Komisija ni ustrezno upoštevala vseh okoliščin. Google je tedaj trdil, da je že zdavnaj celoti odpravil morebitne kršitve, čemur pa Komisija ni sledila. Komisija je Googlu očitala, da je v pogodbe vsiljeval klavzule, s katerimi je strankam prepovedal uporabo konkurenčnih storitev. Googlov tržni delež je presegal 70 odstotkov, torej je imel prevladujoči tržni položaj, ki ga je s tem zlorabljal, je menila Komisija.

Sodišče je ugotovilo, da je Komisija zagrešila resne napake v oceni trajanja Googlovih pogodb, zato niso dokazali, da je Google zlorabljal prevladujoči tržni položaj. Komisija ni dokazala, da je Google omejeval inovacije ali krnil konkurenco. Iz Komisije so sporočili, da bodo odločitev preučili in se odločili o naslednjih korakih.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji