Objavljeno: 10.10.2002

1,4 GB na CD-R

Sanyo, japonsko podjetje, ki je pred časom izumilo sistem neprekinjenega zapisovanja na CD-RW BURN-Proof, je napovedalo poseben, dvakratni, način zapisovanja na nosilce CD-R, ki so ga poimenovali HD-BURN. Z veliko gostejšim zapisom in boljšim zapisom za odpravo napak bo zapisovalna enota zmogla na 80 minutni nosilec CD-R (oz. nosilec z oznako 700 MB) zapisati kar 1,4 GB podatkov in to s hitrostjo 36x.

Zapisani nosilec kljub vsemu ne bo berljiv v navadnih pogonih CD-RW, ampak bo zato potreben pogon DVD-ROM, pa še ta bo moral imeti posebej spremenjeno sistemsko programsko opremo. Sanyo bo tehnologijo licenciral drugim proizvajalcem, sam pa bo tržišču ponudil kombinirano enoto, ki bo znala zapisovati v načinu CD-RW, HD-BURN in DVD+RW, vgrajena pa bo tehnologija BURN-Proof.

Pri Sanyu pravijo, da bodo kasneje s spremembo strojne programske opreme omogočili tudi gostejše zapisovanje na izbrisljive nosilce CD-RW in sicer s hitrostjo 24x. Sanyov pogon CRD-BPDV2 naj bi bil na voljo prvega četrtletja 2003 naprej.

http://www.sanyo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji