Objavljeno: 28.4.2014 01:00

10 hiš v 24 urah

Že lep čas ugotavljamo, da utegnejo 3D tiskalniki povzročiti pravo revolucijo v proizvodnih procesih, zdaj pa so na Kitajskem poskrbeli za zgovoren dokaz. Zasebno podjetje WinSun je s pomočjo lastnega tehnološkega postopka uspelo zgraditi deset pritličnih hiš polne velikosti v komaj 24 urah.

V ta namen so uporabili štiri »tiskalnike« velike 10 x 6,6 metrov, ki znajo posebne šobe s tekočim gradbenim materialom natančno krmiliti v prostoru. Povrh vsega so kot gradivo uporabili ekološko sprejemljivo kombinacijo betona in recikliranega gradbenega odpadnega materiala.

Direktor podjetja Ma Yihe trdi, da je strošek izdelave takšne hiše izredno nizek, le okoli 5.000 dolarjev, saj pri izdelavi potrebujejo bistveno manj delovne sile, pa tudi gradbeni material je cenejši in bolje izrabljen.

WinSun je prepričan, da lahko svoj proizvodni postopek še izboljša in omogoči »tiskanje« večnadstropnih hiš, nekega dne morda celo stolpnic. Za zdaj pa kitajska zakonodaja tega ne dovoljuje, trenutno pa poteka kontrola kvalitete tovrstnih montažnih objektov, predvsem iz stališča trdnosti in varnosti.

SObzNdyRTBs

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji