Objavljeno: 16.3.2003

12 evrov avtorskih pravic za nov PC?

V Nemčiji že leto dni trajajo pogajanja med agencijo za zaščito avtorskih pravic VG Wort in proizvajalci računalnikov, ki jih predstavlja predvsem Fujitsu-Siemens, saj avtorska agencija zahteva kompenzacijo za vsak prodan računalnik, saj se (med drugim) uporabljajo za kopiranje avtorskih del. Podoben zakon velja v večini evropskih držav za prazne avdio in video kasete.

Kot posrednik med sprtima stranema deluje nemški Urad za patente, ki je predlagal, da bi proizvajalci računalnikov plačevali avtorjem po 12 evrov (plus davek) po računalniku, medtem ko so pri VG Wortu zahtevali 30. Fujitsu-Siemens in ostali proizvajalci računalnikov pa nočejo plačati niti evrocenta, saj ocenjujejo, da bi takšna poteza stala kupce računalnikov 70 milijonov evrov letno, brez da bi za to dejansko kaj dobili.

Zelo pomemben se jim zdi tudi razvoj tehnologije za urejanje digitalnih pravic (DRM), ki naj bi tako ali tako onemogočala nelegalno kopiranje avtorskih del. Zanimivo je, da se je na njihovo stran postavila tudi evropska BSA, kjer prav tako ocenjujejo, da se bo tehnologija varovanja digitalnih vsebin kmalu dovolj razvila.

Fujitsu-Siemens in drugi pa so posredovali tudi pri Evropski komisiji, ki se zadnje čase veliko ukvarja z zakonodajo za urejanje avtorskih pravic. Po mnenju komisije bi se proizvajalci in agencija za avtorske pravice morali sami dogovoriti glede morebitnih načinov kompenzacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji