Objavljeno: 19.5.2011

17. maj - svetovni dan informacijske družbe

Ta teden Slovenija obeležuje svetovni dan informacijske družbe, ko v državah članicah Združenih narodov promovirajo internet kot globalni medij in opozarjajo na pomembno vlogo informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT) pri razvoju družbe in zmanjševanju digitalne ločnice. Generalna skupščina Združenih narodov je namreč na podlagi priporočila organizacije WSIS (World Summit on the Information Society) leta 2006 proglasila 17. maj za svetovni dan informacijske družbe. Letošnji dogodki v Sloveniji potekajo pod pokroviteljstvom Direktorata za informacijsko družbo pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo republike Slovenije ter v organizaciji inštituta Hevreka! in Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Tridnevno dogajanje se je pričelo v ponedeljek z opoldansko novinarsko konferenco in večerno okroglo mizo, pri kateri sta sodelovala tudi Monitor in Monitor Pro. Razpravljalci so opozarjali, da po dvajsetih letih od prvega prihoda interneta v Slovenijo le-ta še vedno ni vseprisoten in samoumeven, tako kot je na primer elektrika. Vzporedno s fiksnim širokopasovnim dostopom do interneta pa postaja vse bolj pomemben mobilni dostop do interneta in šele ta bo, ob razvoju ustreznih prenosnih naprav, predstavljal osnovo za razvoj aplikacij, ki bodo v internetu odslikovale dogajanje iz realnega sveta.

V torek so se na stojnicah na ploščadi Maximarket predstavile civilne organizacije in ustanove z različnih področij, ki internet in komunikacijske tehnologije uporabljajo kot orodje pri svojem delu, stojnice pa sta obiskala predsednik državnega zbora dr. Pavel Gantar in državni sekretar na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. József Györkös s sodelavci. Dogajanje se je zaključilo v sredo z okroglo mizo na Gospodarski zbornici Slovenije z naslovom Digitalna ekonomija 2.x. Posnetka tiskovne konference in obeh okroglih miz sta dostopna v videoarhivu Arnesa.

http://www.informacijskadruzba.si/index.php/danid17-maj
http://www.mvzt.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/7042/
http://www.arnes.si/index.php?id=1215

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji