Objavljeno: 20.7.2003

2,5-palčni diski tudi za strežnike

V prihodnjem letu lahko pričakujemo prve strežniške izdelke, ki bodo uporabljali 2,5-palčne diske, velikost, ki je bila doslej namenjena le prenosnikom. Fizično manjši diski zavzemajo namreč manj prostora, delujejo tišje, so bolj zanesljivi, pred njimi pa je še dolga pot razvoja.

Na drugi strani pa so strokovnjaki mnenja, da bo nadaljnji razvoj 3,5-palčnih diskov, kmalu dosegel razvojno mejo. Nekateri menijo, da so pred nami samo še dve generaciji v tem velikostnem razredu, največji 3,5-palčni diski pa naj ne bi presegli velikost 600 GB.

Pri manjših 2,5-palčnih diskih pa za zdaj proizvajalci še ne postavljajo omejitev. Fujitsu bo tako predstavil 2,5 plačne diske z vmesniki SCSI in Fibre Channel, na voljo pa bodo v velikosti 73 GB. Čeprav bodo sprva stali toliko kot 3,5-palčni diski velikosti 300 GB, naj bi se to kmalu spremenilo. Podobne načrte imajo tudi pri Maxtorju. Prehod na 2,5-palčne diske namreč stimulirajo predvsem OEM kupci, ki želijo zgraditi manjše, energijsko in prostorsko varčnejše strežnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji