Objavljeno: 2.7.2011

20 let od prvega klica GSM

Prvega julija 1991 sta tedanji predsednik finske vlade Harri Holkeri in Kaarina Suonio, podžupanja mesta Tampere, opravila prvi klic prek mobilnega telefonskega omrežja Global System for Mobile Communications ali na kratko - GSM. Danes je to daleč prevladujoč standard za mobilno telefonijo na vseh kontinentih, kljub temu, da po svetu obstajajo tudi alternativne mobilne tehnologije. Po ocenah naj bi danes omrežje GSM uporabljalo kar 4,4 milijarde ljudi. Številka narašča za približno milijon novih naročnikov vsak dan.

Prvo omrežje sta zgradila podjetji Telenokia in Siemens Networks, kasneje združena v družbo Nokia Siemens Networks. Danes v svetu obstaja nič manj kot 838 omrežij s tehnologijo GSM, ki pokrivajo ozemlje 234 držav. Prvi omrežje je delalo na frekvenci 900 MHz, kasneje so dodali druga frekvenčna področja, tudi zaradi naraščajoče zasičenosti omrežij. Mimogrede, prvi telefon s podporo za tehnologijo GSM je bila Nokia 1011, na trg pa je prišla leta 1992. V dosedanji ne prav dolgi zgodovini tega področja je bil najuspešnejši model telefona Nokia 1100 - izdelali so jo v 250 milijonih primerkov.

Med tem so se pojavili še novejše tehnologije, kot so GPRS, EDGE, UMTS, HSPA, LTE, vendar so vse usmerjene predvsem v podatkovni prenos, medtem ko standard GSM še naprej ostaja temelj vseh telefonov v tovrstnih omrežij.

Harri Holkeri med prvim pogovorom prek omrežja GSM.

Prvi GSM telefon - Nokia 1011.

Najbolj prodan mobilni telefon v zgodovini - Nokia 1100.

http://www.gsm.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji