Objavljeno: 27.4.2003

23,3 GB na nosilec velikosti CD-ja

Sony je izdelal optično enoto, ki lahko na nosilec s premerom 12 centimetrov shrani do 23,3 GB podatkov, v prodaji pa bo konec leta. Nova enota, ki uporablja tehnologijo modrih laserjev, omogoča zapisovanje podatkov na nosilce z enkratno možnostjo zapisovanja, kot tudi na tiste z možnostjo brisanja in pisanja podatkov. V tej vlogi bo Sonyeva enota predstavljala alternativo dosedanjim magneto-optičnim enotam, ki nudijo trenutno do 9,1 GB podatkov na nosilec.

Sonyev sistem bo uporabljal nosilce, ki bodo zaprti v trdih škatlicah, da bi s tem zaščitili snemalno površino. Načrtovalci napovedujejo tudi visoko hitrost snemanja, saj bo enota zagotavljala pretok 9 MB/s (zapisovalniki DVD tako trenutno nudijo do 4,6 MB/s). Znani pa so tudi nadaljnji koraki razvoja za novo tehnologijo. Sony načrtuje, da bo do leta 2005 izdelal enoto, ki bo shranila 50 GB na nosilec in prenašala podatke s hitrostjo 18 MB/s. Napovedali pa so tudi tretji korak, ki prinaša 100 GB na nosilec in hitrost prenosa podatkov 36 MB/s, vendar tega časovno niso opredelili.

Zapisovalniki z modrimi laserji pa vsaj na začetku ne bodo prav poceni, saj Sony napoveduje ceno okoli 3000 dolarjev za samo enoto in okoli 45 dolarjev za posamezen nosilec. Sony pa pri prizadevanjih za razvoj nosilcev z večjo zmogljivostjo ni edini. Plasmon je že pred nekaj meseci napovedal enote UDO (Ultra Density Optical), ki bodo zmogle na posamezen nosilec shraniti 30 gB podatkov in prenos s hitrostjo 8 MB/s. Tako kot Sony tudi Plasmon napoveduje nadaljnji razvoj, ki bo kasneje prinesel zmogljivosti 60 GB in celo 120 GB na nosilec.

http://www.sony.com

http://www.plasmon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji