Objavljeno: 16.5.2011

25. delavnica o telekomunikacijah VITEL: Internet stvari

Prejšnji teden je bila na Brdu pri Kranju jubilejna 25. delavnica o telekomunikacijah VITEL, ki je bila tokrat posvečena internetu stvari (IoT – Internet of Things). Delavnice VITEL (Viable Telecommunications) že od leta 1992 organizira Elektrotehniška zveza Slovenije. Na zadnji delavnici se je v dveh dneh zvrstilo dva ducata predavanj domačih in tujih strokovnjakov na temo vključevanja najrazličnejših stvari v okvir interneta, posebej zanimiva pa je bila okrogla miza z naslovom Internet stvari kot osnova za trajnostni razvoj in kakovost življenja.

Predvidevajo, da bo do leta 2020 že 50 milijard stvari na tak ali drugačen način vključenih v Internet, pri čemer ni nujno, da bo vsaka stvar tudi imela svoj internetni naslov (seveda v naslovnem prostoru IPv6), bo pa na nek način sledljiva (najbolj običajno prek radijske identifikacije kratkega dosega - RFID) oziroma bo lahko v internet sporočala določene informacije o svojem stanju ali stanju v svojem okolju. Internet stvari bo podlaga za nove oblike komunikacij med ljudmi in stvarmi in med stvarmi samimi, s čemer bodo telekomunikacije dobile novo dimenzijo; danes že samoumevna povezljivost kadarkoli, kjerkoli in kogarkoli bo dodana še povezljivost česarkoli.

Internet stvari že poznamo, čeprav ga do sedaj nismo izrecno tako imenovali; na primer spletna kamera je stvar, ki je povezana v internet. Tudi o pametnem domu smo že pisali, kjer gre prav tako za naprave, ki so povezane v internet (n.pr. hladilnik, alarmni sistem, luči). Do leta 2017 morajo biti vsi električni števci v Sloveniji zamenjani s takšnimi, ki bodo lahko podatke sporočali v internet. Še posebej velik vpliv na gospodarstvo in življenjsko okolje ljudi bodo imela pametna elektroenergetska omrežja (Smart Grids), sistemi za e-zdravje ter nadzor in upravljanje prometa (e-promet). Vsak dan se pojavljajo nove vrste naprav in novi sistemi ter aplikacije, ki gradijo internet stvari prihodnosti.

Naslednja delavnica VITEL bo jeseni, tema bo prav tako aktualna, računalništvo v oblaku.

http://www.ezs-zveza.si/vitel/25delavnica/
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji