Objavljeno: 1.4.2006

30 let podjetja Apple

Natanko pred tridesetimi leti se je začela zgodba o družbi Apple, ki je utemeljila računalništvo, kot ga poznamo danes. Apple je namreč leta 1976 predstavil prvi osebni računalnik (Apple I), ki je bil tudi komercialno uspešen. To pa je bil le prvi iz niza uspešnic, saj je Apple bil tudi prvi, ki je v osebne računalnike uvedel grafični uporabniški vmesnik in miško (Macintosh), prvi laserski tiskalnik za osebno rabo in še marsikaj drugega. V zgodovini je bilo doslej več vzponov kot padcev, večina pozitivnih dosežkov pa je tesno povezanih z vodenjem Stevea Jobsa, enega od dveh glavnih ustanoviteljev družbe.

V zadnjih letih je Apple po težava v devetdesetih letih začel spet blesteti. Z prenosnimi predvajalniki iPod in prodajalno digitalne glasbe iTunes je povsem spremenil trg glasbe. Po skoraj dveh desetletjih ugibanj se je končno odločil in Motoroline (oziroma IBMove) procesorje zamenjal za Intelovo platformo. Prepoznavnost blagovne znamke je takšna, kot še nikoli v dolgi zgodovini podjetja, pa čeprav Apple ni med vodilno trojico med proizvajalci računalnikov. Javnost vsako novost spremlja s pričakovanje, izdelki družbe Apple pa se zelo dobro prodajajo tudi kot modni artikli.

Ob vsem tem je zanimivo, da je Apple svojo tretjo dekado proslavil presenetljivo potiho, zatopljen v nove projekte, ki ga še čakajo. Kdor je pričakoval, da bo družba na dan obletnice predstavil novosti ali pa vsaj posebne izdaje obstoječih izdelkov, je ostal nekoliko razočaran. Kljub temu ni dvoma, da valilnica novih idej, kot nekateri imenujejo družbo Apple, pripravlja nove izdelke, ki bodo že v kratkem navduševale ljubitelje računalnikov in zabavne elektronike.

Apple I - s temi elektronskimi deli se je vse začelo.

Apple Macintosh - prvi množični računalnik z grafičnim vmesnikom, morda celo bolj pomemben kot Apple I.

Apple iPod - znanilec današnjih časov, ki je močno prevetril trg zabavne glasbe.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji