Objavljeno: 8.9.2011

30-minutni mrk za storitev Google Docs

V noči med sredo in četrtkom je prišlo do daljšega izpada ene od poglavitnih storitev v oblaku, s katerimi Google pravzaprav orje ledino na področju te nove oblike dostopa do računalniških programov. Spletni urejevalnik Google Docs in pomožni program Google Drawings nista bila dostopna približno pol ure in to za vse uporabnike po svetu. Google je med tem delovanje storitev povrnil, ni pa še znan razlog, zakaj je prišlo do prekinitve delovanja.

Mrk se je zgodil ravno pri storitvi, ki je poleg elektronske pošte najbrž najbolj na prepihu med zagovorniki in nasprotniki storitev v oblaku. Če spletni urejevalnik ne deluje, ne moremo pisati besedil, pa tudi dostop do obstoječih besedil je v večini primerov onemogočen. Prav to, kar se je zgodilo, je največja bojazen pri storitvah v oblaku. Če pride v kritičnem trenutku, ko krvavo potrebujemo dokumente, je seveda nadvse zoprno.

Zanimivo, da se je izpad dogodil le nekaj dni, po tem, ko je Google zopet omogočil odklopljeno (off-line delovanje) za nekatere svoje ključne spletne storitve, kot sta Gmail in prav Google Docs. Google je namreč za nekaj mesecev prekinil tako možnost uporabe, po tem, ko so opustili dosedanjo rešitev na temelju stare zamisli Google Gears. Po drugi strani pa je odklopljen način rabe, ki bi potencialno omilil učinke tovrstnih izpadov, za zdaj sila omejen.

Uporabniki, ki želijo Google Docs uporabljati brez priklopa na spletno storitev, morajo uporabljati najnovejšo različico brskalnika Google Chrome (drugje ne deluje), povrh vsega lahko dokumente na lokalnem računalniku le pregledujejo, ne morejo pa jih urejati. Povrh vsega zadeva deluje le z določenimi tipi dokumentov, besedili in preglednicami, medtem ko predstavitve še niso podprte. Najbrž bo Google to v prihodnje uspel izboljšati, medtem pa se bo treba sprijazniti, da spletne storitve občasno pač ne delujejo. S tem pač niso prav pretirano bolj zanesljive, kot lokalne rešitve in programi.

http://docs.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji