Objavljeno: 11.3.2013 01:00

3D bralnik za 3D tiskalnik

Podjetje MakerBot, ki je zaslovelo po relativno poceni 3D tiskalnikih, s katerimi lahko zgradimo plastične predmete iz 3D načrtov, je zopet pripravilo presenečenje. Na konferenci SXSW so javnosti prikazali prototip 3D bralnika, ki zna s pomočjo video kamer in laserskih merilnikov natančno prebrati obliko predmeta postavljenega na posebno podnožje ter ga spremeniti v ustrezen CAD načrt.

V teoriji naj bi tak bralnik omogočal zajem oblike predmetov, ki bi jih nato s pomočjo 3D tiskalnika preprosto natisnili. V principu kot nekakšno »fotokopiranje«, le da tokrat vse počnemo v treh dimenzijah. Seveda lahko po optičnem branju predmete, preden jih natisnemo,  tudi »popravimo« z ustreznim programom CAD.

MakerBot Digitizer Desktop 3D Scanner, kot pravijo bralniku, je za zdaj le prototip, vendar avtorji zagotavljajo, da ni daleč od končnega izdelka. Obenem obljubljajo, da bo cena tovrstne naprave popularna, torej dosegljiva skoraj vsakomur, zagotovo pa primerljiva s cenovnim razredom samih tiskalnikov MakerBot (med 1.800 in 2.800 dolarji).

http://www.makerbot.com/digitizer

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji