Objavljeno: 23.9.2013 01:00

3D tiskalnik za 85 evrov

Mlado kanadsko startup podjetje je v spletnem inkubatorju Kickstarter povzročilo novo navdušenje s projektom 3D tiskalnika Peachy Printer, ki bo stal vlagatelje le 116 dolarjev (85 evrov). Čeprav je opisana tehnika delovanja nepreverjena in zelo nenavadna, je projekt pridobil v dobrih dveh dneh več kot 168.000 dolarjev, več kot pričakovanih 50.000, kolikor bi bilo dovolj za začetek.

28-letni Rylan Grayston, ki stoji za projektom Peachy Printer trdi, da bo izdelek v celoti odprtokodni, tako na področju strojne, kot programske opreme. Nizko ceno pa so dosegli z inovativno metodo izdelave 3D predmetov. Tiskalnik namreč temelji na fotolitografski tehniki in nenavadni komponenti – zvočni modulaciji.

Osnova je razmeroma zmogljiv laser, ki zna plastični material segreti in modulirati v odtis na pravem mestu. Nenavaden pa je način modulacije laserja. 3D načrt, narejen v poljubnem programu CAD, k tiskalniku priloženi program Blender spremeni v zvočni signal. Ta se prek zvočnega kabla (!) prenese na tiskalnik in se tam uporablja kot modulator napetosti. Večja kot je glasnost, višja je napetost.

Zvočni valovi krmilijo par elektromagnetnih zrcal. Namen teh zrcal je krmiljenje poti laserskega signala, s čimer lahko »narišejo« obliko predmeta. Zanimiv je tudi drugi del procesa, tako imenovano kapljično pronicanje, pri čemer se material nanaša s pomočjo kapljic. Računalnik s pomočjo mikrofona pri tem dobesedno »posluša«, če je nanešeno pravo število kapljic in s tem pravilna višina predmeta.

Čeprav se zdi postopek silno nenavaden, je avtor dokazal, da dejansko deluje, čeprav še ni jasno, kako zanesljivo. Po napovedih naj bi bil ob uspešnem financiranju nared nekje poleti 2014. Zanimivo je, da avtor trdi, da lahko isti mehanizem v kombinaciji z običajno spletno kamero spremenimo tudi v priložnostni 3D bralnik, čeprav podrobnosti tu še ni razložil.

http://www.kickstarter.com/projects/117421627/the-peachy-printer-the-first-100-3d-printer-and-sc

aCbNua94Zfc

80HsW4HmUes

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji