Objavljeno: 4.6.2002

3DLabs se ne da

Podjetju 3DLabsu, eni od legend med proizvajalci profesionalnih rešitev za 3D grafiko, v zadnjem času ne gre najbolje. Nenazadnje to dokazuje prodaja podjetju Creative Labs, ki se je zaključila pred kratkim.

Kljub temu pa razvijalci v tej družbi delajo naprej in pred kratkim so najavili grafični procesor (Visual Processor Unit ali VPU), ki naj bi po trditvah ekipe povzročil novo revolucijo. Procesor s kodnim imenom P10 naj bi imel več kot 200 programsko nastavljivih procesnih enot SIMD (Single Instruction Multiple Data), ki so razporejeni po različnih delih čipa P10. Grafični procesor naj bi zmogel hitrosti preko 170 Gflops in 1 TeraOp ter imel 256-bitno komunikacijsko povezavo do pomnilnika DDR, kar pomeni kar 20 GB/s prepustnosti do pomnilnika. Razvojna različica gonilnikov DirectX 9.0 in OpenGL 2.0 zanj naj bi že bila pri razvijalcih programov. P10 bo namenjen tako igralcem iger kot profesionalnim uporabnikom sistemov OpenGL.

Opazovalci menijo, da bo nov procesor prišel v ne preveč primernem trenutku, saj računalniški svet že čaka na nove izdelke vodilnih v tej panogi - Nvidia in ATI. Je pa logično, da je 3DLabs svoj izdelek ravno zato najavil nekoliko prej in nekoliko glasneje kot bi ga sicer.

http://www.3dlabs.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji