Objavljeno: 14.2.2006

3GSM: obilica novih telefonov

Na konferenci 3GSM so tako kot pričakovano ponudniki mobilnih telefonije razkrili najnovejšo ponudbo mobilnih telefonov, ki pridobivajo vse več značilnosti drugih naprav s področja računalništva in zabavne elektronike. Mobilni telefoni postajajo vse bolj mobilni računalniški terminali, večpredstavni predvajalniki, povezujejo se v brezžična računalniška omrežja in internetno telefonijo, velika novost pa bo v prihodnjih letih prihodih digitalnih TV programov na male prenosne naprave.

Pregled novosti začenjamo pri Sony Ericssonu. Najbolj zanimiva novost izmed novih modelov je brez dvoma novi model W950 Walkman, ki združuje večpredstavni glasbeni predvajalnik in UMTS telefon. Novinec ima vgrajen pomnilnik velikosti 4 GB, kar je dovolj za približno 4.000 skladb. Temelji na operacijskem sistemu Symbian 9.1 in uporabniškem vmesniku UIQ 3.0, kar omogoča tudi širok spekter rabe na področju dostopa do elektronske pošte in interneta. Posebnost je zaslon, ki je občutljiv na dotik, podatke pa lahko vnašamo celo z vgrajenim razpoznavalnikom pisave. Sony Ericssonu je kljub temu uspelo ohraniti skromne mere (debelina 15 mm) in nizko težo - 112 gramov.

Sony Ericsson W950 Walkman.

Druga novost je Sony Ericsson K610, nadaljevanje na področju lahkih (92g) in tankih zmogljivih telefonov, spominja pa na dosedanji T610. Ima pa vgrajen digitalni fotoaparat z 2 milijoni pik, podporo za kartice Memory Stick, UMTS, podporo za igre, snemanje digitalnih video posnetkov, elektronsko pošto in spletni brskalnik. Novost je še model J100, ki stavi predvsem na preprostost rabe in nizko ceno.

Sony Ericsson K610.

Sony Ericsson J100.

Obilica novosti je tudi pri finskemu mobilnemu velikanu. Nokia je povezala dva najbolj pogosto uporabljena brezžična standarda na svetu, GSM in WLAN, in jih združila v novem mobilnem telefonu Nokia 6163, ki podpira tehnologijo UMA (Unlicensed Mobile Access) za glasovne in podatkovne povezave med GSM in WLAN omrežji. S pomočjo tehnologije UMA lahko operaterji ponudijo glasovne in podatkovne storitve svojim uporabnikom prek omrežja WLAN, kar ponuja večjo dostopnost storitev in nižje stroške. Vgrajen je tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik, telefon ima dva barvna zaslona.

Novosti dopolnjujeta telefona Nokia 6131 in Nokia 6070 z vgrajeno kamero, ki bosta dopolnila paleto mobilnikov srednjega razreda. Elegantna Nokia 6131 ponuja inovativno preklopno obliko, kamero z ločljivostjo 1,3 milijone pik in zaslon s 16 milijoni barv, klasično oblikovana Nokia 6070 pa je mobilni telefon iz Nokie z vgrajeno kamero, ki ga odlikuje izjemno dostopna cena. Oba predstavljena telefona bosta na voljo v drugem četrtletju tega leta.

Novosti Nokie na sejmu 3GSM.

BenQ Mobile je predstavil tri nove mobilne telefone, vključno s prvim HSDPA mobilnikom, ki bo v Evropi na voljo v času začetka svetovnega nogometnega prvenstva in bo na telefonu omogočal spremljanje digitalnih TV programov. HSDPA je ena najobetavnejših dostopovnih tehnologij, ki bo nudila bogatejšo mobilno izkušnjo, vsa največja WCDMA omrežja pa naj bi se v letu 2006 nadgradila. BenQ-Siemens EF91 je prvi mobilnik na svetu, ki podpira tehnologijo HSDPA (High Speed Download Packet Access) in omogoča do petkrat hitrejše prenose kot s dosedanjimi UMTS napravami. Za spremljanje TV programa je vgrajen zaslon z diagonalo dveh palcev, zanimiv pa je tudi fotoaparat z ločljivostjo 3,2 milijona pik in bliskavico LED. EF91 bo na slovenskem trgu dosegljiv predvidoma do jeseni 2006.

BenQ-Siemens EF91.

Novost je še BenQ-Siemens S81 je eden najtanjših (13 mm) 3G mobilnikov na trgu s popolno UMTS funkcionalnostjo. Mobilnik vsebuje fotoaparat z 1,3 milijoni pik, 10-kratnim digitalni zoom in bliskavico LED, podpira pa še pomnilniške kartice microSD. Model EF51 pa je inovativni mobilni telefon, ki je obenem tudi glasbeni predvajalnik. Ko je zaprt, mobilnik izgleda kot glasbeni predvajalnik. Jasno razporejene tipke za krmiljenje in velik barvni zaslon omogočata preprosto navigacijo po vsebinah, pomnilnik pa je na voljo v obliki kartic miniSD. Še posebej priročna funkcija je glasovno vodena izbira glasbe (Speech-to-Music)vgrajen pa je tudi digitalni fotoaparat.

BenQ-Siemens EF51.

BenQ-Siemens S81.

Na konferenci 3GSM pa niso prisotni le svetovni velikani, temveč tudi slovensko znanje. Mobitel je na vodilnem dogodku v svetu mobilnih telekomunikacij predstavil svoje inovativne rešitve, kot so celovita ponudba mobilnega portala, lasten obračunski sistem, mobilno plačevanje in glasovanje. V ospredju je predvsem rešitev mobilnega portala, ki je zanimiva za mnoge mobilne operaterje, ponudnike storitev in druga podjetja. Ključne konkurenčne prednosti Mobitelove portalske rešitve so hitra integracija portala v omrežje operaterja, modularnost, ki omogoča prilagoditev portalske rešitve vsakemu operaterju, popolna podpora UMTS-u.

http://www.3gsmworldcongress.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji