Objavljeno: 24.2.2003

3GSM -- zahteve po večji združljivost in standardih

Med največje dogodke v industriji mobilne telefonije zagotovo sodi sejem 3GSM v francoskem Cannesu, kjer so vsako leto predstavljene najnovejše tehnologije, naprave in strateški načrti. Letošnje leto je bilo posvečeno predvsem pričakujočem vklopu omrežij tretje generacije v Evropi, medtem pa se je nekoliko bolj v ozadju pokazalo, da imajo vse več interesa za mobilno telefonijo tudi velikani računalništva.

Microsoft je prav v Cannesu pred tremi leti prvič napovedal operacijski sistem za mobilne telefone, takrat pod delovnim imenom Stinger, letos pa je že kar nekaj proizvajalcev mobilnih telefonov prikazalo aparate, ki temeljijo na tej rešitvi. Kljub Microsoftovemu vplivu in količini razvoja, so med temi proizvajalci zgolj tajvanska in korejska podjetja z minimalnim tržnim deležem. Nekateri, denimo Maxon in MiTAC so predstavili aparate, ki jih poganja Intelov procesor XScale, sicer namenjen ročnim računalnikom, kar dodaja telefonom tudi mnoge večpredstavne zmogljivosti, je pa vprašanje ali bodo dovolj varčni z energijo, da bi lahko dejansko uspeli.

IBM že nekaj časa sodeluje z Nokio pri razvoju varnih rešitev za povezovanje v poslovna okolja preko mobilnih omrežij, v Cannesu pa so predvsem zagovarjali uporabo odprtih standardov, predvsem pa jave, ki omogoča združljivost na preprost način. Letos se je na sejmu pojavil tudi Oracle, ki je, podobno kot IBM, zagovarjal odprte in fiksne standarde, vendar se predstavniki podjetja niso hoteli opredeliti za nobeno končno rešitev. So pa tudi pri Oraclu mnenja, da bi morali dobavitelji infrastrukture in operaterji poskrbeti za preprost in univerzalen način dostopa do mobilnih storitev ne glede na napravo ali povezavo v uporabi.

3GSM je zmerom tudi priložnost za predstavitve novih tehnologij, ki bodo tekom naslednjega leta priromala na naše mobilne telefone. Zanimivo rešitev, imenovano Pritisni za pogovor (Push to talk, PTT) so skupaj pripravili Ericsson, Nokia in Siemens. Osnovni koncept tehnologije je možnost neposrednega pogovora z določenimi uporabniki preko GPRS-a, podobno kot pri walkie-talkiejih. Uporabnik samo pritisne gumb in s tem pokliče drugega, temu pa niti ni potrebno dvigniti telefona, da sliši glas. Kot napovedujejo Nokia, Siemens in Ericsson, naj bi PTT postala zelo koristna storitev za denimo družine, ki so se izgubile na smučanju, ali pa za pogovore med taksisti in dispečerjem. Kljub napovedani preprostosti uporabe, pa se postavlja vprašanje ekonomske smotrnosti, saj je prenos podatkov preko GPRS-a dokaj drag.

Kar se tiče običajne telefonije, pa je večina proizvajalcev predstavila tako imenovane pametne telefone, ki združujejo mnogo funkcij ročnih računalnikov. Najbolj popularna osnova za te naprave je postal operacijski sistem Symbian z Nokiinim uporabniškim vmesnikom Platform 60. Prvi tak model je predstavil tudi Siemens in sicer SX1, ki ga odlikujejo velik zaslon, vgrajen digitalni fotoaparat, delovanje v vseh treh GSM frekvenčnih spektrih, podpora za usklajevanje z Outlookom in Lotus Notes preko infrardeče povezave, bluetootha, USB vmesnika, ali pa mobilnega omrežja, razširitveno mesto za pomnilniške kartice MMC ter podpora za i-mode in WAP 2.0. Posebej zanimiva pa je razporeditev numeričnih tipk, ki so ob straneh zaslona. Telefon bo na voljo v prvi polovici leta.

Sicer pa vsa podjetja, ki se ukvarjajo z mobilno telefonijo še zmerom modrujejo o tako imenovani >>morilski aplikaciji<<, storitvi, ki bi pritegnila veliko število uporabnikov in jih seveda prepričala v to, da razvežejo mošnjo. Vsako leto v Cannesu namreč predstavijo najnovejšo revolucijo, ki pa se je zadnjih nekaj let vsakič izkazala kot razočaranje; tako za industrijo, kot tudi za uporabnike. Najprej je bil to WAP, nato GPRS, lani MMS, letos pa so ugotovili, da so vse te storitve pravzaprav lahko to, da pa je glavni problem pri preboju nezdružljivost standardov, ki so jih operaterji ubrali. In res, GPRS gostovanje je še zmerom prej izjema kot pravilo, pa še v tem primeru je izjemno drago, medtem ko pošiljanje večpredstavnih sporočil MMS od enega operaterja k drugemu tako pri nas, kot tudi v velikem delu Evrope (še) ne deluje. No, v Cannesu so tako rekoč vsi proizvajalci rešitev za MMS prikazali združljivost na posebnem dogodku. Pravo nočno moro v združljivost pa bo, kot kažejo prvi rezultati, prinesel UMTS, saj morajo operaterji in proizvajalci omrežne opreme pri vsaki namestitvi opremo in aparate prilagajati preko meja, ki bi omogočale združljivost z omrežji drugih operaterjev.

http://www.3gsmworldcongress.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji