Objavljeno: 24.5.2007

5 TB do leta 2013, 50 TB do 2019

Toshiba je skupaj z raziskovalci univerze Tokohu na Japonskem razvila novo tehnologijo bralno-pisalnih glav za diske, ki obeta bistveno povečanje gostote zapisa podatkov na magnetnih diskih. Današnje tehnologije so sposobne zapisovati podatke z gostoto največ 178 Gb na kvadratni palec, medtem ko novi dosežek obljublja gostote čez 1 Tb na kvadratni palec. Z drugimi besedami povedano, nova tehnologija bo sposobna hraniti čez 5 TB podatkov na standardnem 3,5-palčnem disku in več kot 1 TB podatkov na 2,5-palčnih diskih, ki so danes uporabljeni v prenosnih računalnikih in nekaterih drugih mobilnih napravah.

Nova tehnologija z imenom Nanocontact Magnetic Resitance (NC-MR) dvakrat povečuje magnetno upornost, kar je osnova za bolj precizno zapisovanje in prebiranje podatkov. Nov postopek omogoča detekcijo na razdalji manj kot 1 nanometer, kar je precej bolje kot pri današnji najsodobnejši tehnologiji navpičnega zapisovanja podatkov na magnetno površino. Pri Toshibi menijo, da bi lahko tehnologijo pripravili za komercialno rabo do leta 2013.

Medtem pa tekmeci, na prvem mestu Seagate, napovedujejo že naslednji korak, kjer bo še večje gostote moč doseči s uporabo toplote (Heat Assisted Magnetic Recording, HAMR), ki teoretično omogoča doseganje gostot kar do 50 Tb n kvadratni palec. To naj bi dosegli tam okoli leta 2019, ko bodo možni diski s premerom 2,5 palcev in zmogljivostjo med 40 in 50 TB.

http://www.toshiba.com

http://www.seagate.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji