Objavljeno: 14.9.2008

50 let obstoja integriranih vezij

Pri Texas Instrumentsu so z otvoritvijo novega laboratorija Kilby Labs proslavili petdeseto obletnico izuma integriranega vezja, osnove današnjih elektronskih naprav. S tem osvetlili tudi življenjsko delo izumitelja, sicer Nobelovega nagrajenca, Jacka Kilbya, ki je med drugim zaslužen tudi za razvoj prvega kalkulatorja na svetu, s katerim je tudi postalo slavno podjetje Texas Instruments.

Kilby je kot novi zaposlenec v podjetju moral leta 1958 delati tudi poleti, v času, ko je večina sodelavcev imela poletne počitnice. V tem času je lahko v miru razvil prvo elektronsko vezje, ki je nadomestilo več do tedaj ločenih elementov na enem samem polprevodniškem elementu. Prvo elektronsko vezje je bilo sila nerodno - trak germanija z grobo postavljenimi žicami vse skupaj prilepljeno na stekleno ploščo. Prvo elektronsko vezje je imelo tudi le eno funkcijo - znalo je prikazati sinusni signal na osciloskopu. Današnja elektronska vezja vsebujejo milijarde tranzistorjev in opravljajo veliko operacij sočasno.

Kilby je živel zelo ustvarjalno življenje, saj je pod njegovim imenom vpisanih čez 60 patentov, poleg Nobelove nagrade pa je dobil tudi ameriške medalje za znanost in tehnologijo, kar med izumitelji velja za "trojno krono". Kilby je umrl leta 2005, star 81 let za posledicami raka.

Prvo integrirano vezje.

Integrirana vezja so danes izredno miniaturizirana in temelj za vse sodobne elektronske naprave.

Jack Kilby, izumitelj sodobnih čipov z rezultati svojega dela.

Prvi žepni kalkulator, ki ga je tudi izumil Kilby.

http://www.ti.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji