Objavljeno: 26.4.2005

64-bitna Okna na konferenci WinHec

Microsoft je na konferenci WinHec uradno predstavil prve 64-bitne različice svojih operacijskih sistemov Windows XP in Windows Server 2003. S tem je izpolnil obljubo, dano že pred nekaj leti, objava pa je tudi priložnost za začetek prehoda na 64-bitno računalništvo, ki ga strokovnjaki napovedujejo že vrsto let.

Konferenco WinHec je odprl Bill Gates s predstavitvijo 64-bitnih Oken in miniaturnim tabličnim računalnikom.

Microsoft bi moral 64-bitna Okna prvotno objaviti že pred več kot letom dni, vendar se je razvoj zaradi različnih dejavnikov podaljšal. Zdaj, ko je ta korak opravljen, pa podjetje že gleda na naslednje korake na 64-bitnem področju. Trenutno je največ aktivnosti posvečenih zagotavljanju ustreznih gonilnikov za 64-bitni operacijski sistem. Pri Microsoftu trdijo, da je takih doslej že 16.000, vendar je to še vedno manjšinski del.

64-bitna različica okolja Windows XP trenutno potrebuje predvsem sveže gonilnike za različne naprave.

Microsoft prav tako pospešeno pripravlja 64-bitne različice svojih programov, zlasti strežnikov (SQL Server, Exchange Server), ki so po mnenju analitikov glavni razlog za to, da bi uporabniki prešli na novo tehnologijo. Zanimiva je tudi odločitev podjetja, da 64-bitne različice okolja Windows ne bodo prodajali v trgovinah, ampak le dodano k strojni opremi oziroma kot nadgradnje.

Strežniška različica Windows Server 2003 v 64-bitni izvedbi.

64-bitna Okna pa niso edina atrakcija na konferenci WinHec, ki je posvečena zlasti proizvajalcem strojne opreme. Microsoft je srečanje izkoristil za vnovično popularizacijo tabličnih računalnikov, prikazali pa so tudi nekatere nove zamisli in prototipe. Podjetje si močno prizadeva, da bi pocenili tovrstne naprave, v ta namen pa so tudi prikazali prototip miniaturne tablice z zaslonom z diagonalo 6 palcev, brezžičnimi komunikacijami in trajanjem delovanja celoten delovni dan. Pri Microsoftu optimistično napovedujejo, da bodo proizvajalci novo generacijo tabličnih računalnikov prodajali že za okoli 800 dolarjev.

Prikazani prototip tabličnega računalnika naj bi bil na voljo za samo 800 dolarjev.

Microsoft si tudi sicer prizadeva, da bi spodbudil proizvajalce računalnikov k novim idejam, zlati v luči pripravljanja na izid nove generacije okolja Windows z imenom "Longhorn". V ta namen so razpisali natečaj za najbolje oblikovan namizni osebni računalnik "naslednje generacije", nagrajenec pa bo dobil zajetnih 125.000 dolarjev.

Manjše presenečenje na konferenci pa je razgrnitev načrtov za nov tip prenosljivih dokumentov, ki nastajajo v okviru projekta "Metro". Ko je pred časom Microsoft napovedal, da bo Windows Longhorn vseboval tehnologijo za napredno upravljanje z dokumenti, je večina pomislila predvsem na dosedanjo tehnologijo SharePoint Team Services. Zdaj pa je že jasno, da bo v okviru tega na plan prišel tudi nov prenosljiv datotečni zapis, s temeljem na tehnologiji XML, ki bo omogočal univerzalno berljivost, prikaz WYSIWYG, Microsoft pa obljublja, da bo tehnologija na voljo brezplačno, brez licenčnine za druge proizvajalce. Analitiki že napovedujejo, da je to odkriti izziv družbi Adobe in njihovi tehnologiji PostScript (oziroma standardu Acrobat PDF). Metro bo med drugim tudi opisni jezik za tiskalnike, kar pomeni, da bo ciljal tudi na proizvajalce tiskalnikov.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji