Objavljeno: 19.7.2000

64-bitna Okna

Microsoft je na konferenci Professional Developers Conference (PDC) predstavil prvo razvojno različico nove, 64-bitne generacije operacijskega sistema Windows. Nova različica, ki jo imenujejo pri Microsoftu 64-bit Windows Preview Release je namenjena zgolj razvijalcem strojne opreme, torej tistim, ki bodo kot prvi 64-bitna okna ponudili v računalnikih z bodočimi 64-bitnimi procesorji Intel Itanium. V Microsoftovem "jeziku različic" to pomeni, da je koda dovolj stabilna za preskušanje strojne opreme in morda za razvoj prvih temeljev za bodoče programe. 64-bitna okna bodo zasnovana na osnovi današnjega operacijskega sistema Windows 2000, z ustrezno spremenjenimi knjižnicami in nekaterimi temeljnimi zmožnostmi (recimo podporo za večjo količino pomnilnika).

Sočasno z novim operacijskim sistemom so pri Microsoftu predstavili tudi nove razvojne komplete ter knjižnice za izdelavo programov in gonilnikov. Microsoft je del teh orodij izbranim razvijalcem poslal že februarja, med orodji pa je tudi emulator, ki omogoča preizkušanje nove programske opreme v 32-bitnem okolju Windows 2000. Microsoft še vedno trdi, da bo 64-bitno različico okolja Windows predstavil sočasno s prvimi primerki strežnikov, zasnovanih na Itaniumu.

Mnogi pa se sprašujejo, ali zaradi tega projekt ne bo ponovno zamujal, s čimer bi se pri Microsoftu hitro približali naslednji generaciji izdelkov z delovnim imenom Whistler in strategiji, ki so jo predstavili v okviru platforme Microsoft.Net. Po drugi strani pa morajo pri Microsoftu hiteti, saj Intel za Itanium z drugimi programskimi hišami že vneto pripravlja druge operacijske sisteme, med katerimi so tudi Solaris, Linux, Netware in SCO Unix.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji