Objavljeno: 26.3.2007

9. linux dan v Koloseju

V četrtek, 22. marca, se je v Koloseju že devetič zapored zgodil Linux dan. Namen prireditve je popularizacija linuxa in odprte kode in s tem prispevati k pluralizaciji na trgu programskih rešitev. Program je bil pester in z mednarodno udeležbo predavateljev. Glede na prejšnje linux dneve je bila glavna sprememba delitev popoldanskih predavanj v dve sočasni vsebinski smeri: tehnologija in rešitve.

Dopoldne so slušatelji lahko poslušali s kakšnimi problemi se sooča Hrvaška pri implementaciji politike uporabe odprtokodnih programskih rešitev v javni upravi, ki so jo, za razliko od Slovenije, že sprejeli in potrdili na vladi. Slišali smo tudi predstavitev Oraclove odprtokodne baze podatkov Berkeley DB, o sveži različici Rad Hat Enterprise Linux 5 ter o odprtokodnem javanskem aplikacijskem strežniku JBoss. Kar se slednjega tiče, se Slovenci lahko pohvalimo, da aktivno sodelujemo pri njegovem razvoju. V popoldanskem delu predavanj je namreč Aleš Justin, edini Slovenec, ki je na plačilni listi podjetja JBoss (divizija podjetja Red Hat) in sodeluje na projektu razvoja strežnika, predstavil novosti novega jedra JBoss5 AS. Jens Kühnel (Nemčija), ki je redni gost Linux dnevov, je v tehnični smeri predstavil imeniški strežnik Fedora Directory Server. Tudi Najdi.si ima veliko znanja s področja odprte kode, saj je Jure Koren, RHCE, nadrobno opisal, kako pri njih s pomočjo omrežnega zagona nameščajo (linux) strežnike.

Med bolj zanimivimi predavanje v smeri rešitve je bilo zagotovo predavanje Andreja Tibauta z Univerze v Mariboru, kjer so odprtokodne rešitve uspešno uporabili za podporo upravljanja javnega prevoza potnikov v cestnem prometu (naročnik DRSC). Veliko pozornost so pritegnili tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer so na primeru lastne vpeljave OpenOffice.org sporočali, da se da z uporabo te pisarniške zbirke prihraniti kar nekaj denarja, ki bi drugače šel za licence.

Linux dan je torej vsako leto vsebinsko bolj bogat, letos smo resnično pogrešali že najavljeni pa zadnji hip odpovedani obisk predstavnika hrvaške skupnosti uporabnikov Joomla! CMS, ki bi spregovoril o možnosti uporabe tega programa v komercialne namene.

Ob vsem skupaj je nenavadno le to, da PR služba organizatorja, podjetja Housing, tiskovna sporočila o dogodku pošilja v formatu Office 2007 (DOCX), ki na linuxu seveda ni berljiv, z njim pa ima težave tudi velika večina Okenskih uporabnikov, še posebej odprtokodnih.

http://www.linuxdan.si/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji