Objavljeno: 28.6.2012

ACTA: lobistični spopad v Bruslju

Po tem, ko je bilo že pred časom videti, da bo sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) v večini evropskih držav, predvsem pa na nivoju EU, zaradi burnih reakcij v javnosti in dvomljivih določil padel v vodo, se boj lobistov za njegovo uveljavitev nadaljuje.

V teh dneh je v javnost prišel govor evropskega komisarja Karla De Guchta, zadolženega za sprejetje tega sporazuma, ki je le dan pred priporočilom evropske komisije INTA (EU International Trade Committee) evropskemu parlamentu, naj zavrne sporazum ACTA, svoje kolege prepričeval na sila sporen način.

V svojem govoru je napovedal, da bo komisija nadaljevala s sprejemanjem sporazuma domala za vsako ceno. V primeru, da ga bo parlament zavrnil, bodo počakali na razsodbo evropskega sodišča (ECJ). Če bo tudi sodišče razsodilo, da je sporazum v nasprotju z evropskimi zakoni, bo komisija skušala ubrati drugo, stransko pot.

Drugače povedano, komisar je dal jasno vedeti, da bo ignoriral demokratično voljo parlamentarcev in morda celo skušal prelisičiti sklepe sodišča. V zameno naj bi ponujal uporabo dodatnih zakonskih podatkov ali "pojasnil", ki pa so sporna z vidika, da je besedilo sporazuma že podpisano in dodatne spremembe niso možne. Med besedami je parlamentarcem celo namignil, da imajo možnost sprejeti sporazum v tem mandatu, ali pa bodo preprosto počakali na naslednji mandat parlamenta.

Očitno zadnja beseda o ACTI še ni bila izrečena, zagovorniki pa bodo uporabili vsa sredstva, da bi sporazum uveljavili v taki obliki, kot je bil sprva zastavljen.

P.S. Kdor misli, da se take se take stvari dogajajo le v ožji regiji med Alpam, Balkanom in Jadranom, se očitno moti.

http://europa.eu

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/12/477&format=HTML

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji