Objavljeno: 8.4.2003

Adobe Acrobat 6

Podjetje Adobe je predstavilo novo generacijo izdelkov Acrobat, ki omogočajo izdelavo, urejanje, pregledovanje in arhiviranje dokumentov v elektronski obliki. Namesto enega samega izdelka je v šesti generaciji nastala cela družina orodij. Najzmogljivejša različica se imenuje Acrobat 6.0 Professional, omogoča pa izdelavo, urejanje in natančni nadzor dokumentov PDF. Korak nižje je različica Acrobat 6.0 Standard, ki je namenjen predvsem obdelavi dokumentov v manjših delovnih skupinah, kjer slednje spremembam omogoča nov uporabniški vmesnik vezan na opravila. Najmanjši izdelek za izdelavo dokumentov PDF pa je odslej Acrobat 6.0 Elements, ki ga bodo prodajali le z licencami v večjih količinah, omogoča pa preprosto izdelavo dokumentov v podjetjih, ki Acrobat uporabljajo za izmenjavo elektronskih listin.

Sočasno je Adobe predstavil tudi novo različico bralnika datotek PDF, ki bo še naprej brezplačna, ima pa tudi novo ime - Adobe Reader 6.0 (izginilo je torej ime Acrobat). Izdelek, ki bo na voljo maja združuje odslej vse bralne značilnosti različnih dosedanjih paketov, saj bo poleg navadnih datotek PDF predvajal tudi elektronske knjige, predstavitve, slike in druge vsebine. Poleg tega bo na voljo za različne platforme, od namiznih do mobilnih računalnikov.

Med najpomembnejšimi novostmi novega paketa Acrobat je podpora za zapis XML. Družina izdelkov Acrobat zna tako odslej povezovati dokumente z XML podatki in pripraviti dinamične vsebine, ki so lažje predstavljive končnim uporabnikom. Podpora za XML je vgrajena v celoten spekter izdelkov, od strežniških izdelkov družbe Adobe do najbolj osnovnega bralnika vsebin. Za lažjo predstavitev XML podatkov je Adobe pripravil tudi več predlog, ki omogočajo bolj nazorni prikaz podatkov, podpirajo pa tudi uveljavljene standarde organizacije W3C.

Povsem so tudi prenovili orodja za pregledovanje dokumentov in navigacijo med stranmi. Za nadzor kvalitete dokumentov so na voljo nova orodja za nadzor barv in predogled končnih dokumentov, kot bodo videti po tisku. V okviru tega zna zdaj Acrobat prikazati informacije o potencialnih težavah (preflight), ki lahko prihranijo drago preizkušanje v praksi. Nova različica vsebuje tudi zmogljivejša orodja za profesionalno rabo, zlasti za uporabo v tiskarski industriji, kjer odslej podpira specifikacijo PDF/X (ISO standard v tiskarski industriji).

Adobe se je ob predstavitvi novega izdelka povezal s ključnimi partnerskimi družbami, kot so IBM, Documentum, Access in PTC, ki bodo Acrobat 6 tesno povezali s svojimi izdelki za obdelavo dokumentov in nadzor vsebin. Cene novih izdelkov so že znane. Najcenejši Acrobat 6.0 Elements bo stal 28 dolarjev, različica standard 300 dolarjev, za profesionalno različico pa bo treba odšteti 500 dolarjev. Dosedanji kupci bodo lahko nadgradili svoje izdelke na različico Professional za ceno 150 dolarjev in na različico standard za 100 dolarjev.

http://ww.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji