Objavljeno: 16.11.2004

Adobe Acrobat 7.0

Adobe je objavil novo različico programa za upravljanje z elektronskimi dokumenti Acrobat 7.0, ki prinaša številne novosti na področju skupinskega dela in podpore za elektronsko izmenjavo podatkov. Tako kot doslej, je Adobe Acrobat na voljo v štirih različicah. Adobe Acrobat Reader je brezplačni bralnik dokumentov, ki pa ima zdaj vgrajene številne nove funkcije, med drugim izboljšana orodja za vpisovanje opomb in popravkov v dokumente, pomembna novost pa je podpora za izpolnjevanje elektronskih obrazcev.

Acrobat Standard in Acrobat Professional sta osrednja izdelka, razlikujeta pa se po številu funkcij, predvsem na področju orodij za upravljanje z dokumenti. Acrobat Elements pa je posebna različica paketa, ki je namenjena večjim strankam in je licencirana na lokacijo, ne na uporabnika. Adobe dodatno ponuja še različne dodatna orodja, zlasti za upravljanje z digitalnimi pravicami in avtentikacijo dokumentov, kot je družina izdelkov Acrobat LifeCycle Server.

Nove različice Acrobata prinašajo še tesnejšo povezavo z Microsoftovimi pisarniškimi programi, zlasti Wordom in Excelom, po novem pa so na voljo neposredna orodja za pripravo PDF datotek tudi za pakete Access in Publisher. Uporabniki odjemalca Outlook bodo veseli možnosti, da lahko s pritiskom na eno tipko naredijo PDF datoteko iz enega ali več elektronskih sporočil, vključno z vsebinami pripetih datotek na ta sporočila. Acrobat 7.0 zna v brskalniku Internet Explorer pretvoriti spletne strani v PDF datoteke, podobno pa nudi tudi uporabnikom računalnikom Apple Macintosh.

Acrobat 7.0 Professional zna dodatno pripravljati PDF datoteke iz nekaterih pomembnih programov, kot so Autodesk AutoCAD, Microsoft Visio in Microsoft Project. Povezava deluje tudi v drugo smer, saj lahko komentarje narejene v Acrobatu zdaj uvozimo tudi v druge programe, kot je recimo AutoCAD. Adobe je v Acrobatu podprl tudi zapis U3D (Universal 3D), nov standard za predstavitev tridimenzionalnih vsebin, ki ga podpira organizacija ECMA. Acrobat Professional je tudi različica, s katero lahko pripravljamo obrazce, ki jih nato posnamemo v obliki datotek PDF ali XML.

Omeniti velja tudi novosti na področju preprostejšega upravljanja z datotekami in iskanja podatkov. Acrobat vsebuje še učinkovitejša orodja za iskanje vsebin, predvsem pa prikaz najdenih podatkov. Iskane dokumente lahko vidimo kot majhne sličice, orodje pa deluje po vzoru podobnega sistema v paketu Adobe Photoshop. Nova so tudi orodja za razvrščanje dokumentov, združevanje v skupine in pregledovanje zgodovine sprememb v dokumentih. Družina izdelkov Acrobat bo na voljo od konca leta 2004, cene pa se bodo gibale od 300 do 450 dolarjev, nadgradnje pa od 100 do 150 dolarjev. Različica Acrobat Elements bo stala 39 dolarjev na uporabnika.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji