Objavljeno: 2.6.2008

Adobe Acrobat 9

Adobe je pripravil novo generacijo orodij s skupnim imenom Acrobat, med katerimi je tudi spletni servis Acrobat.com, s katerim Adobe namerava tekmovati na področju spletnih orodij, kot sta Google Docs in Microsoft Live Office. Acrobat.com med drugim ponuja spletni urejevalnik besedil Buzzword, ki je funkcijsko in s stališča uporabniškega vmesnika bolj dodelan kot glavni tekmeci iz družb Google in Microsoft.

Poleg novega spletnega urejevalnika Adobe v okviru servisa Acrobat.com nudi tudi videokonferenčni sistem ConnectNow, enostavnejšo različico predlani predstavljenega servisa Acrobat Connect Web, uporabniki pa lahko računajo tudi na 5 GB podatkovnega prostora za hrambo datotek. Spletne storitve Acrobat.com, ki so v fazi dokončanja razvoja brezplačne, bo Adobe ponujal za mesečno naročnino, čeprav cene še ne želijo razkriti. Prav tako je Adobe za zdaj skrivnosten glede tega, katere storitve se bodo čez čas pridružile Buzzwordu. Potrdili pa so, da bo Adobe predstavil tudi "offline" različico urejevalnika, ki bo deloval na izvršnem okolju Adobe AIR.

Sočasno s spletno različico je Adobe najavil tudi družino namiznih programov Acrobat 9, ki bo v dokončni podobi na voljo julija. Novi Acrobat 9 bo postal izrazito bolj večpredstavno usmerjen paket, saj bodo uporabniki v datoteke PDF odslej lahko vgrajevali tudi animacije in video posnetke. Novost je tudi funkcija PDF Portfolios, s katero bo mogoče v datoteke PDF vključiti druge dokumente, kot so dokumenti Microsoft Word, Excel in slike JPEG. Ker bo brezplačni bralnik Acrobat 9 Reader znal obenem tudi prikazati večino dodatnih priljubljenih zapisov, bo uporabnikov olajšano prebiranje vsebin brez potrebe, da bi imeli na računalniku nameščene ustrezne programe za posamezen tip datotek.

Acrobat 9 bo v različici Extended med drugim podpiral prikaz geografskih podatkov, kjer si bo zapomnil koordinate posameznih točk, nudil pa bo tudi dodatne funkcije, kot je na primer merjenje razdalje. Precej novosti je tudi pri vključevanju spletnih strani v datoteke PDF. Program zna zdaj shraniti celotne ali le dele spletnih strani, pri čemer ohrani formatiranje, povezave in celo animacije na spletnih straneh. Adobe trdi, da so novo različico napisali povsem znova in je med drugim do trikrat hitrejša pri prikazovanju PDF datotek, kot predhodniki. Acrobat 9 bo na voljo v več različicah s cenami, ki v ZDA segajo od 299 do 699 dolarjev.

http://www.adobe.com

http://www.acrobat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji