Objavljeno: 23.9.2008

Adobe Creative Suite 4

Adobe je po 17 mesecih razvoja prenovil zbirko grafičnih in spletnih programov Creative Suite 4, ki je še posebej namenjena profesionalni rabi. Nova zbirka prinaša skoraj 12 prenovljenih orodij, prvič pa so poenotili grafične vmesnike programov, ki so jih pridobili z nakupom družbe Macromedia, kot sta paketa Flash in Dreamweaver.

Najbolj slaven član grafičnega paketa je še naprej Photoshop CS4, ki z novo različico prvič začenja izkoriščati zmogljivosti grafičnih kartic v računalnikih za hitrejše procesiranje podatkov. Grafični programi so doslej le v manjših meri izrabljali zmogljivosti sistemov GPU, predvsem pri prikazu podatkov, toda Adobe gre tokrat globlje. Photoshop denimo uporablja GPU za hitrejše zumiranje in rotacijo delovne površine. Z rahlim zamikom bo na voljo tudi tehnologija Pixel Blender, kjer bodo zmogljivost GPU uporabljali za hitrejše izvajanje grafičnih učinkov, laže pa bo tudi napisati lastne filtre za procesiranje slik.

Adobe je pri integraciji z GPU zelo previden, saj ne gre za standardne naloge, ki jih opravljajo grafični procesorji. Medtem, ko so ti namenjeni za prvenstveno za procesiranje in prikaz slike na zaslonu, gre v primeru paketa CS4 za vračanje procesiranih podatkov centralnemu procesorju. Tu pa pride do izraza natančna komunikacija z video gonilniki, kar pa pomeni tudi veliko tveganje glede združljivosti. Toda pri družbi Adobe menijo, da so koristi večje od težav. Na poti k temu cilju je Photoshop CS4 dobil podporo tudi za 64-bitno različico okolja Windows, zlasti pa zmožnost uporabe več kot 4 GB osnovnega pomnilnika pri resnično velikih projektih.

Photoshop CS4 je dobil tudi tesnejšo integracijo s paketom Flash, kjer lahko v grafičnem urejevalniku urejamo datoteke SWF in posamezne elemente v njih. Med ostalimi novostmi so novo orodje za raztezanje in krčenje fotografij, pri čemer lahko posamezne dele zaščitimo pred spremembami. Novo je orodje za izdelavo panoramskih fotografij z zmožnostjo 360-stopinjskega ogleda. Photoshop CS4 zna pri tem samodejno poravnati skrajno levi in desni rob ter odpraviti razlike v svetlobi ter s tem pravilno "zašiti" prostorsko kompozicijo.

V novem 3D načinu delovanja lahko uporabniki rišejo neposredno na 3D predmete na sceni, brez da bi morali najprej razgrniti "kožo" predmeta in risati na taki površini. Novo orodje Camera Raw 5.0 omogoča podobno obdelavo, kot nedavno predstavljeni Adobe Lightroom 5.0, podpira pa tudi najnovejše fotoaparate SLR. Zanimivo je tudi orodje, ki omogoča izdelavo oziroma izračun najbolj ostre slike iz niza več zapored posnetih fotografij. Stvar pride še posebej prav, kadar želimo dobiti ostre fotografije iz opravljenih makro posnetkov z majhno prostorsko globino.

Adobe je zadržal pri novi generaciji izdelkov enake cene, kot pri dosedanjih različicah, cene za Photoshop se tako gibljejo med 700 in 1.000 dolarji, nadgradnje pa stanejo med 200 in 350 dolarji. Adobe tako kot doslej ponuja več različnih kompletov programov, v odvisnosti ali gre za grafične, spletne oblikovalce ali oblikovalce tiskovin. Cene kompletov se gibljejo med 1.000 in 2.500 dolarji, nadgradnje pa med 400 in 900 dolarji.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji