Objavljeno: 22.9.2011

Adobe Flash 11

Adobe je najavil novo različico programa Flash Player 11, s katero želijo javnosti in konkurenci poudariti, da so še vedno vodilni na področju podajanja internetnih vsebin in aplikacij. Kot je znano, vsebine v Flashu sicer že od začetka zavrača Apple na svoji platformi iOS, nedavno pa je v javnost prišla tudi informacija, da bo Microsoft v Windowsih 8 z vmesnikom Metro po vsej verjetnosti prepovedal dodatke, kakršen je Flash.

Adobe na to odgovarjajo tako z novim Flashom, kot platformo AIR 3.0, ki skupaj tvorita še boljše ogrodje tudi za najbolj zahtevne vsebine. Flash 11 tako intenzivno izrablja zmogljivosti strojne opreme, vendar ne samo grafičnih pospeševalnikov, temveč tudi perifernih enot, kot so magnetometri, svetlobna tipala, merilniki pospeškov, vmesniki NFC in dvojni zasloni. Krovna novost pa je bistveno izboljšana podpora za 3D grafiko, ki omogoča po trditvah Adobea tisočkrat hitrejše senčenje kot pri Flashu 10. Vse s ciljem, da bi na platformi Flash in AIR pritegnili razvijalce iger.

Ciljajo tudi na ponudnike video vsebin, tako z izboljšano podporo za pretočni video v visoki ločljivosti, predvsem pa z novim sistemom za nadzor in varovanje digitalnih pravic. Vsebine bo mogoče tako zaščititi pred neavtorizirano rabo. Zanimiva je tudi nova politika, kako naj bi vsebine in programe napisane v Flashu ponudili na platformah, kjer Flash ni zaželen. Namesto, da bi šli z glavo skozi zid, so podporo za Flash vgradili preprosto v platformo AIR, kjer se bo Flash koda izvajala interno. Še več, AIR3 prinaša nov način distribucije same platforme, kjer je koda aplikacije posredovana hkrati z ogrodjem, na katerem deluje, kar poenostavlja rabo in namestitev. Novost pri Flashu 11 je tudi podpora za 64-bitne operacijske sisteme in brskalnike.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji