Objavljeno: 30.9.2003

Adobe: generacija izdelkov CS

Podjetje Adobe je najavilo nove različice svojih poglavitnih programov za namizno založništvo, spletno urejanje, risanje in obdelavo fotografij. Programi Photoshop CS, Illustrator CS, InDesign CS in GoLive CS predstavljajo novi rod izdelkov, ki prinaša številne novosti, predvsem pa bistveno boljše medsebojno sodelovanje. To je obenem prvič, da je Adobe hkrati objavil nove različice svojih paradnih izdelkov. Programi imajo tudi enotni program za namestitve in enotno serijsko številko izdelka. Tudi Adobe pa z novo različico uvaja postopek aktivacije prek interneta, s čimer se nameravajo boriti proti piratstvu.

Photoshop CS prinaša novo orodje za pregledovanje in iskanje slik, izboljšane možnosti za usklajevanje barv ter boljšo podporo za digitalne fotoaparate (zlasti profesionalne). Program omogoča hitro izdelavo atraktivnih napisov, ki pa jih lahko tudi po obdelavi še naprej spreminjamo, zanimiva pa je tudi možnost prikaza alternativnih možnosti slik, ki se razlikujejo v posameznih slojih. Za urejanje slik v video sekvencah Photoshop CS podpira tudi pike, ki niso kvadratne, s čimer so izboljšali videz napisov in slik. Izboljšan je tudi program ImageReady CS, ki skrbi za spletno grafiko, celoten paket pa stane 650 dolarjev.

Illustrator CS je novi risarski program, ki poleg številnih dosedanjih možnosti prinaša nove 3D učinke. Izboljšali so delo s pisavami (podpora za Unicode), novi Illustrator pa prinaša tudi popolno podporo za zapis PDF 1.5. To je tudi ena od novosti spletnega urejevalnik GoLive CS, ki prinaša predvsem popolno podporo za stilne strani CCS Level 2. Izboljšana podpora za XML med drugim omogoča tesno sodelovanje s programom za namizno založništvo InDesign, s čimer so poskrbeli za enotno pripravo gradiva za tisk in spletno objavo.

V programi InDesign so pri Adobeu mislili predvsem na optimizacijo produkcije gradiva, tako za tisk, kot za uporabo na spletnih straneh. Novost je Story Editor, ki omogoča preprosto spreminjanje in vnos besedil v samem programi InDesign, kar omogoča preproste hitre popravke že postavljenih strani. Še več pa zmore program InCopy CS, ki je ključen za vnos besedil pri skupinskem delu. Za pripravo tisku so na voljo novi predogledi separacij ter možnost izvoza metapodatkov v XML dokumentih (v obliki DTD podatkov).

Poleg samostojnih izdelkov je Adobe predstavil tudi komplete Creative Suite, ki so za zdaj na voljo v dveh izvedbah: Creative Suite Standard Edition vsebuje programe Photoshop CS, Illustrator CS in InDesign CS. Premium Edition tem izdelkom dodaja še GoLive CS in Acrobat 6.0 Professional. Oba izdelka vsebujeta tudi dodatno orodje Version Cue, ki je namenjeno vodenju različic dokumentov narejenih s posameznimi programi, uporabno predvsem pri skupinskem delu. Cena manjšega paketa je 750 dolarjev, Premium Edition pa stane 1.230 dolarjev. Programi za na voljo za okolja Windows in MacOS.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji