Objavljeno: 1.6.2000

Adobe Illustrator 9

Adobe je predstavil deveto različico priljubljenega risarskega programa Illustrator. Nova različica sledi razvoju računalniške grafike, to pa pomeni, da podpira izdelavo dokumentov za tisk in pripravo grafike za splet. Večina novosti Illustratorja 9 ima pravzaprav opravka z lažjim delom in pripravo slik, vendar iz vektorskih slik, kar je za določena opravila precej lažje kakor pri slikarskih programih. Novost je na primer možnost takojšnjega ogleda risbe v oknu, kjer se prikaže kot bitna slika, tako da lahko takoj ocenimo kakovost pretvorbe v rastrsko obliko, jo izboljšamo in prilagodimo okoliščinam ter velikosti izdelka.

Ena glavnih novosti novega programa je podpora za spletne vektorske zapise. Illustrator 9 tako podpira izdelavo datotek Macromedia Flash, pa tudi datoteke odprtega standarda Scalable Vector Graphics (SVG), ki ga podpira združenje W3C. Tako lahko kar v risarskem programu naredimo spletne risbe, napise in preprostejše animacije, ne da bi potrebovali poseben program. Za še bolj učinkovito delo so pri Adobeju poskrbeli za tesno povezavo med Illustratorjem, slikarskim programom Photoshop, programom za izdelavo spletnih animacij Live Motion in spletnim urejevalnikom GoLive 5.0.

Poleg spletnih orodij je Illustrator dobil še nekaj zanimivih novosti, med katerimi izstopa nov sistem za določanje prosojnosti predmetov. Z novim orodjem lahko pričaramo skoraj realistične učinke na vektorskih risbah, kakršnih doslej še nismo mogli. Za hitrejše delo program odslej podpira prikaz učinkov v realnem času na predmetih in celotnih plasteh ter zmožnost shranjevanja različnih različic projektov v isti datoteki. Illustrator 9 bo na voljo poleti za 400 dolarjev.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji