Objavljeno: 1.4.2000

Adobe InDesign 1.5 in FrameMaker 6.0

Adobe je predstavil kar dve novi različici orodij za namizno založništvo. InDesign 1.5 prinaša več kakor 70 novosti, med katerimi se večina nanaša na boljšo povezljivost in združljivost z drugimi izdelki podjetja, ter boljšemu pretoku dokumentov v okolju, v katerem je potrebno skupinsko delo. Skupaj s programoma PressReady in InProduction omogoča nova različica programa precej lažji prenos in uvoz dokumentov v zapisu Acrobat PDF. InDesign 1.5 prinaša tudi številna orodja, ki jih poznamo iz drugih paketov Adobe, kot so kapalka za prevzem lastnosti (tako pri besedilih kakor pri grafiki), interaktivna preoblikovanja, svinčnik in orodja za mehčanje.

Močno je izboljšana podpora za postavitev besedila na poljubno črto, s čimer lahko zdaj ustvarimo tudi navidezne učinke 3D. Program med drugim podpira tudi prostoročno zarisane črte. Nova orodja za preoblikovanja omogočajo izvedbo več obdelav brez potrebe, da bi pri tem menjali orodja, kar je časovno potratno. Izboljšani so še podpora za delo z barvami, možnost izdelave skriptov in delo z dodatki. Novosti so tudi v uporabniškem vmesniku, ki odslej podpira lažjo ureditev delovnega okolja, predvsem orodjarne, ki jih lahko združujemo in postavimo na rob zaslona. Program je zdaj prilagojen tudi okolju Windows 2000, tako kakor doslej pa je na voljo za računalnike Apple Macintosh in PC. Adobe bo InDesign 1.5 začel prodajati konec aprila, cena paketa pa bo še naprej 700 dolarjev. Kupci prve različice lahko nadgradnje dobijo za 100 dolarjev.

Druga novost podjetja Adobe je paket za namizno založništvo FrameMaker 6.0, ki je namenjen predvsem daljšim dokumentom in knjigam. Med glavnimi novostmi je zlasti precej boljša podpora za pripravo dokumentov za različne nosilce. Z novo podporo za opisni jezik XML omogoča FrameMaker preprost prenos dokumentov v svetovni splet, saj podpira poleg jezika XML tudi HTML in tehnologijo PDF. Program zna tesno sodelovati s paketom Acrobat pa tudi spletnim urejevalnikom Adobe GoLive, s katerim je mogoče dokumente dodatno opremiti in urediti za spletno rabo. Ena od značilnosti FrameMakerja ostaja tudi v bodoče, namreč podpora tako za sistema Windows in MacOS kakor tudi za Unix. Adobe ponuja tudi zmogljivejšo različico FrameMaker 6.0 + SGML, ki podpira tehnologijo SGML, ta pa je še vedno predpogoj za objavo dokumentov na nekaterih industrijskih področjih.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji