Objavljeno: 19.3.2000

Adobe LiveMotion

Spletna grafika v vektorski obliki dobiva z novim programskim paketom Adobe LiveMotion nove razsežnosti in osnovo za še večji uspeh od dosedanjega. Podjetje Adobe, eno od vodilnih v računalniški grafiki, je po razmeroma dolgem razmišljanju in razvoju objavilo razvojno različico programskega paketa za urejanje spletne grafike in animacij v rastrski in zlasti vektorski obliki.

LiveMotion je novi izdelek, ki lahko deluje samostojno ali pa v tesni navezi z drugimi izdelki podjetja Adobe, predvsem spletnim urejevalnikom GoLive, slikarskim programom Photoshop in risarskim programom Illustrator. Zaradi večje združljivosti in lažje uporabe ima LiveMotion enak uporabniški vmesnik kakor že omenjeni programi. S programom lahko izdelamo preproste slike, pa tudi zahtevne animacije ter celotne spletne strani v znanem in funkcijsko bogatem okolju. Končni rezultat dela je nato zapisan v obliki datotek GIF, JPEG ali PNG, prvič pa Adobe v svojih izdelkih podpira tudi doslej nesojeni standard na tem področju -- Macromedia Flash (datoteke .swf). Adobe je tudi že objavil, da bo v svojem izdelku, čeprav šele naslednji različici, podprl tudi standard Scalable Vector Graphics (SVG), ki nastaja pod okriljem združenja W3C.

Osnova programa je predmetno zasnovano delovno okolje, ki temelji na časovni osi, sposojeni v programu Adobe After Effects. Z njo lahko izdelujemo animacije podobno, kakor bi sestavljali videoposnetke. Pri tem lahko vsakemu predmetu, ki je del animacije, spreminjamo atribute, kot so položaj, velikost, naklon, barva, pisava, prosojnost in še niz drugih lastnosti ter posebnih učinkov. Pri tem program uporablja plasti, ki jih lahko uvozimo skupaj z vnaprej pripravljeno grafiko iz paketov Adobe Photoshop in Illustrator. LiveMotion je tako prvi tovrstni program, ki pri delu ohranja plasti in za animiranje ne zahteva združitev v plosko sliko. Večji del orodij v programu je sposojenih iz paketov Photoshop in Illustrator, kot je na primer orodje za risanje Bezierjevih krivulj. Če nam vgrajena orodja niso dovolj, lahko projekt preprosto prenesemo v druge programe in v njih izdelamo želeno spremembo.

Adobe bo pričel prodajati paket LiveMotion v drugem četrtletju letošnjega leta, napovedujejo pa ceno okrog 400 dolarjev.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji