Objavljeno: 15.8.2011

Adobe Muse poenostavlja življenje oblikovalcem

Adobe je razkril razvojno različico novega orodja z delovnim imenom Muse za pripravo spletnih strani, ki od spletnih oblikovalcev ne zahteva uporabe kodiranja. Raziskava, ki jo je opravil Adobe namreč kaže, da spletni oblikovalci največ časa porabijo pri kodiranju, kar je za večino grafičnih oblikovalcev mukotrpno in nezaželeno opravilo. Muse zato še najbolj spominja na program za namizno založništvo, v katerem spletno stran narišemo, Muse pa poskrbi za ustrezno spletno kodo. Posebnost programa je vsekakor to, da je izveden kot spletna aplikacija na temelju platforme Adobe AIR.

Program tesno sodeluje z drugimi oblikovalskimi programi proizvajalca, kot so Photoshop, Illustrator in InDesign. Uporabiti je mogoče tudi določene spletne gradnike, kot so posnetki YouTube in zemljevidi Google Maps. Muse ima vgrajen tudi interni spletni brskalnik, ki temelji na paketu Webkit, s katerim lahko hitro opravimo ogled narejenega. Program ima štiri glavne gradnike: planiranje, oblikovanje, ogled in on objava.

Muse, ki bo dobil v končni podobi drugačno ime, prihaja na dan le nekaj tednov po objavi projekta Edge, s katerim Adobe posega na spletne animacije v standardu HTML5, ne pa lastni tehnologiji Flash. Adobe ima poleg tega v ponudbi preizkušeni spletni urejevalnik Dreamweaver, ki pa ga Muse ne bo nadomestil. Adobe bo menda Muse ponujal le kot naročnino in sicer 20 dolarjev na mesec ali 180 dolarjev na leto. Vprašanje pa je, kakšen uspeh bodo dosegli, saj je tovrstnih orodij na trgu kar precej.

http://www.museprerelease.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji