Objavljeno: 5.10.2001

Adobe najavlja množico novosti

Adobe je na konferenci Seybold predstavil cel niz novosti, s katerimi želi obuditi prodajo in utrditi svoj položaj na tržišču grafičnih orodij. Prva novost je risarski program Illustrator 10. Nova različica je še bolj kot doslej optimizirana za pripravo spletne grafike, zlasti pa avtomatizacijo ponavljajočih se nalog. Spletnim urednikom bo zagotovo v pomoč možnost izdelave risb, katerim vsebino določamo z zunanjimi podatki. Tako lahko preprosto spremenimo besedilo v oglasu ali pa spremenimo velikost risbe brez ročnih posegov. Nova zmožnost programa pride še posebej prav v navezavi z novim programom Adobe AlterCast, ki omogoča samodejno izdelavo in objavo grafike na spletu.

Okrepljena so tudi druga orodja za pripravo spletne grafike, na primer orodje za izdelavo razrezov, izboljšana je izdelava tabel v zapisih HTML in CSS. Še boljša je podpora za spletne vektorske zapise SVG in SWF, ter optimizacija velikosti ciljnih datotek. Adobe obenem ni pozabil na osnovna orodja, kjer zdaj najdemo Live Distortion, s katerim lahko popačimo in spreminjamo videz risb, ki jih lahko kljub temu še naprej urejamo kot vektorsko risbo. Nova različica bo na voljo v zadnjem četrtletju za ceno 400 dolarjev (150 dolarjev za nadgradnje).

Druga velika novost je program za namizno založništvo InDesign 2.0. Nova različica prinaša številne koristne novosti, ki bodo omogočile tako lažje delo s programom, kot tudi bolj umetniški videz izdelkov. Ena večjih novost je podpora za učinke in prosojnost dokumentov. Odslej lahko sence, robove in druge stvari na besedilih in objektih opravimo kar v samem programu, s pomočjo prosojnic pa lahko postavimo v ozadje dokumente PDF in druge elemente, za kar je bilo doslej potrebno uporabljati ločene programe. Pomembna novost je podpora za tabele, ki jih lahko prenesemo neposredno iz programov, kot je na primer Excel.

Izboljšana je podpora za dolge dokumente, kjer lahko posamezne dele združujemo v skupine in izdelujemo kazala. Močno je izboljšan vmesnik za tiskanje dokumentov, ki odraža novost na področju profesionalnega tiska. Program zna odslej uvažati in izvažati podatke v zapisu XML, s čimer je mogoče InDesign postaviti v širše produkcijsko okolje, s temeljem na opisnem jeziku za podatke. Pomembna novost je tudi podpora za operacijski sistem MacOS X (v nativnem načinu), s čimer so dosegli večjo hitrost, zanesljivost, pa tudi uporabnost programa. InDesign se tudi bolj kot doslej povezuje z drugimi programi podjetja Adobe. Program bo nared v začetku leta 2002, stal pa bo 700 dolarjev.

Adobe je končno predstavil tudi bralnik Adobe Acrobat Reader 5.0 za ročne računalnike PC. Končno za to, ker so že pred več kot pol leta podobno orodje naredili že za ročne računalnike Palm. Dodatni čas pa so s pridom uporabili in izkoristili za dodatne zmožnosti in lažjo rabo na majhnem zaslonu. Med posebnostmi te različice je dodatni program za sinhronizacijo dokumentov, ki se združi s matičnim programom Active Sync in dokumente PDF uredi na tak način, da jih je lažje prebirati na ročnem računalniku. Med drugim zna razpoznati stolpce in jih prikazovati kot zaporedne enote ne pa kot grafično sliko drugega ob drugem. V navezavi z novim programom so pri družbi Adobe tudi napovedali, da bodo odslej programi Acrobat 5.0, PageMaker 7.0 in novi InDesign 2.0 znali ustvarjati tudi dokumente PDF, optimizirane za ročne računalnike. Acrobat Reader 5.0 za PocketPC je na trenutno na voljo na proizvajalčevem spletnem strežniku v obliki razvojne različice.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji