Objavljeno: 9.9.2000

Adobe Photoshop 6.0

Druga največja novost na sejmu Seybold je bil brez dvoma novi rod vodilnega slikarskega programa Adobe Photoshop 6.0. Podrobnosti o novem programu so v javnost pricurljale že pred nekaj meseci, zato se je Adobe odločil pohiteti z uradno predstavitvijo izdelka.

Tako kakor pri večini grafičnih programov je tudi pri novem Photoshopu ena glavnih tem povezljivost in podpora za internet. Izboljšav sta bila deležna osrednji program Photoshop in ločeni program ImageReady 3.0, ki je znova del paketa. Adobe je oba programa močno povezal, tako da je prenos projektov in nastavitev med obema zelo preprost. Oba odslej podpirata razreze na ravni posameznih plasti, kar je zelo koristno, če hočemo narediti učinkovite, grafično bogate spletne strani z animiranimi gumbi in vrtenjem vsebine (rollovers). Zelo pomembna je nova metoda za optimalizacijo velikosti slik za spletno rabo. Odslej lahko slike optimaliziramo z 8-bitnimi alfa kanali, s čimer lahko posebej optimaliziramo le dele slike, tudi take, ki niso v pravokotnem območju (recimo obrise besedil). Tako dobimo še manjše datoteke, kljub temu da s tem ne nižamo kakovosti (opazno pri besedilih, prelivih ...).

Ena največjih novosti v paketu Photoshop 6 je brez dvoma podpora za vektorske elemente v slikarskem programu. V projektu lahko na rastrske slike postavimo vektorske elemente, kot so risbe, zlasti pa besedila. Pri spremembi velikosti elementov ali prilagoditvi različnim ciljnim okoljem (splet, tisk) zato ohranimo vselej vrhunsko kakovost izdelkov. Povrh vsega Photoshop podpira vektorsko določene poti, na katere lahko postavljamo vektorske ali rastrske elemente. Program pozna tudi nekaj novih učinkov, s katerimi lahko oblikujemo vektorsko vsebino na način, ki bi ga z rastrskimi elementi le težko upodobili.

Močno je izboljšano delo s plastmi, ki jih je lahko sedaj tudi več tisoč. Združujemo jih lahko v skupine, na voljo pa je več novih orodij za obdelavo na več plasteh (recimo prenašanje učinkov s plasti na plast). Ti se odslej ohranjajo, tudi če slike posnamemo v zapisih TIFF in PDF (doslej le v Photoshopovem zapisu PSD). Plastem lahko določamo sloge, torej skupino učinkov in nastavitev, ki jih izberemo iz menuja. Zanimivo je, da program učinke prikazuje sproti in samodejno, tudi pri predmetih, ki jih pravkar obdelujemo. Izboljšano je tudi delo z besedili. Urejamo jih lahko kar na sliki in za spremembo nastavitev (tudi samo posameznih črk) ne potrebujemo dialogov.

Programerji so močno izboljšali podporo za prenosljive dokumente Acrobat (PDF). Photoshop zna zdaj v zapis PDF shraniti tudi številne koristne informacije, kot so podatki o plasteh, prosojnosti elementov, vektorskih in drugih elementih, kar zagotavlja kakovostno predstavitev na zaslonu in papirju, med drugim pa omogoča tudi vnovično uporabo (urejanje) tako urejenih dokumentov brez izgubljanja pripomočkov. Predmetom v dokumentu PDF lahko dodamo še opombe, ki omogočajo bolj učinkovito skupinsko delo.

Photoshop 6.0 ima znatno izboljšan uporabniški vmesnik, ki olajša rabo pri ponavljajočih se delih. V ta namen je uvedena nova orodjarna s kontekstno odvisnimi možnostmi, popravkov pa so bili tudi deležni dosedanji moduli programa. Omeniti velja še niz novih učinkov, med katerimi so orodja, kot je Liquify, ki sliko "razmaže" na poljuben način. Adobe program obljublja za sredino letošnje jeseni, stal bo 610 dolarjev, nadgradnje pa 200 dolarjev.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji