Objavljeno: 18.7.2002

Adobe Photoshop Elements 2.0

Podjetje Adobe je predstavilo novo različico slikarskega programa Photoshop Elements, ki je namenjen pretežno obdelavi digitalnih fotografij. Program je namenjen domači rabi, saj je eden od glavnih poudarkov v preprostosti rabe, čeprav to ne pomeni, da je funkcionalno pomanjkljiv. Kot že samo ime pove, izdelek temelji namreč na tehnologiji priznanega slikarskega programa Photoshop, pri katerem si je sposodil številne elemente, od uporabniškega vmesnika do učinkov in orodij za obdelave slik.

Tako kot nedavno predstavljeni Photoshop 7.0 ima Photoshop Elements nov datotečni brskalnik in pregledovalnik, s katerim je lažje najti in tudi popravljati osnovne podatke o fotografiji. Novo orodje QuickFix s pritiskom na samo eno tipko odpravi vse napake na fotografiji, poleg tega samodejno prilagodi barve, svetlobo in kontrast. Zanimiva novost je zmožnost priprave fotografij iz video posnetkov, pri čemer jih zna program ustrezno popraviti. Uporabniški vmesnik je odslej narejen tako, da omogoča lažji dostop do najbolj pogostih funkcij, program pa zna tudi voditi uporabnika po opravilih. Novo orodje tudi poskrbi za izdelavo projekcij, ki so narejen na podlagi dokumentov PDF.

Nenazadnje pa je odslej tudi lažje pošiljati fotografije prek elektronske pošte, neposredno iz programa, pri tem pa jih zna tudi optimizirati za prenos prek počasnejših povezav. Žal program nima nekaterih naprednejših funkcij, kot je zdravilni čopič (Healing Brush), ena od pomembnejših v Photoshopu 7. Adobe pričakuje, da bo program prodajale pretežno prek proizvajalcev digitalnih fotoaparatov, samostojna različica pa stane 100 dolarjev. Na voljo je za okolja Windows XP in MacOS X.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji